IGZ doet aangifte na gelekte lijst medische missers

Het IGZ heeft de zaak bij het Openbaar Ministerie aanhangig gemaakt. Foto ANP / Robin Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is ernstig in verlegenheid gebracht nadat een grote hoeveelheid zeer privacygevoelige informatie in handen kwam van RTL Nieuws. De IGZ heeft aangifte gedaan bij de politie. Minister Schippers vindt het lek in een reactie volstrekt onacceptabel en noemt de aangifte terecht.

“Het betreft een groot aantal meldingen van calamiteiten in de zorg die de afgelopen drie jaar bij de IGZ zijn gedaan. Het is de inspectie niet bekend hoe RTL aan deze informatie is gekomen.” - reactie IGZ.

RTL spreekt van een “lange lijst” met “vermoedelijke medische missers en ongelukken” in de zorg. Er zouden ruim zevenhonderd patiënten met naam en toenaam op staan die ernstige complicaties opliepen of kwamen te overlijden.

Duizend meldingen op lijst

De incidenten zouden “grote fouten” van chirurgen betreffen, maar ook slecht onderzoek door huisartsen en het verkeerd doorgeven van adressen aan opgeroepen ambulances.

In totaal telt de lijst ongeveer duizend meldingen, zegt RTL. Misdiagnose komt het vaakst voor als incident op de lijst. In 63 gevallen leidde dit tot overlijden.

IGZ wil volgens RTL Nieuws niet inhoudelijk reageren maar zou hebben toegegeven dat het om “zeer privacygevoelige” informatie gaat. Het is juist de taak van de Inspectie om vertrouwelijke medische informatie zeer goed te bewaren en de kwaliteit van de gezondheidszorg te controleren.

Schippers noemt lek onacceptabel

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers vindt het “volstrekt onacceptabel” dat de vertrouwelijke informatie op straat ligt, zei een woordvoerder vanavond in reactie op het nieuws volgens Novum.

Volgens de minister is het terecht dat de IGZ hier meteen aangifte van heeft gedaan. Ze wil zo spoedig mogelijk weten hoe het lek is ontstaan. “En vooral: hoe voorkomen kan worden dat dit ooit nog eens gebeurt”, aldus de woordvoerder.

Ook patiëntenfederatie NPCF wil snel duidelijkheid

Ook patiëntenfederatie NPCF wil dat er snel duidelijkheid komt over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Directeur Wilna Wind stelt in een reactie dat het zeer ernstig is dat dergelijke informatie is gelekt. Volgens haar heeft RTL toegezegd om geen informatie over patiënten naar buiten te brengen:

“We willen dat de onderste steen boven komt. RTL doet zijn werk, maar we hebben wel contact met ze opgenomen om te benadrukken dat dit soort zeer gevoelige informatie nooit herleidbaar naar buiten mag komen.”

NPCF zegt een voorstander te zijn van meer openheid in de zorg. “Maar dit is niet het soort openheid dat ons voor ogen staat.”