De held die wordt gehaat. Hoe gaat het nu met Lance Armstrong?

Een paar weken na zijn bekentenis weet Lance Armstrong het even niet. Foto AFP / Gabriel Bouys

Eigenlijk is er sinds het interview met Oprah niet zoveel veranderd. Hij zwemt, rent en fietst en tot nu toe is hij nog niet uitgescholden op straat. Hoewel hij er van overtuigd is dat dat nog wel een keer gaat gebeuren.

Twee weken nadat Lance Armstrong voor de hele wereld zijn dopinggebruik uit de doeken deed sprak Michael Hall de wielrenner voor het blad Texas Monthly. Had hij het interview wel moeten doen? Moet hij werken aan zijn rehabilitatie? Waarover moet het boek dat hij wil schrijven eigenlijk gaan? Lance Armstrong weet het even niet - terwijl de rechtszaken zich opstapelen.

“Lance believes his road back will come with good works and the passage of time. “Ultimately,” he told me, “people forgive and forget and remember the good stuff you did.” He looks to Bill Clinton as his model. “Is it hard to do?” he asked.”

Het verhaal gaat niet alleen over het leven van Armstrong sinds zijn bekentenis. Ook de start van zijn carriere, de strijd tegen kanker en zijn successen komen weer voorbij. Speciale aandacht is er voor zijn haat-liefdeverhouding met zijn stad Austin. Het is tenslotte een blad over Texas. In Austin is hij de held die wordt gehaat - iets dat hij eigenlijk altijd al geweest is. Ook wat dat betreft is er weinig veranderd.

“Lance’s once-adoring city was also distancing itself. By the end of the month, most people in Austin had changed their minds about their hero, officially a doper, a cheat, and a bully. “Is it okay now to say you don’t like him?” asked a friend of mine.”

Lees het hele verhaal van Michael Hall op de website van Texas Monthly (6.916 woorden, ongeveer 31 minuten leestijd).

Update 24 februari:
Het verhaal zit inmiddels achter een betaalmuur en is alleen te lezen voor lezers van Texas Monthly.