Chocomelk lekkerst uit oranje beker

Warme chocolademelk smaakt het lekkerst wanneer je die uit een oranje kopje drinkt. Dat ontdekten de wetenschappers Betina Piqueras-Fiszman en Charles Spence van de universiteit van respectievelijk Valencia en Oxford. In een recent nummer van Journal of Sensory Studies onthullen zij de uitkomsten van hun chocolademelkexperiment. De onderzoekers lieten 57 proefpersonen chocolademelk drinken uit vier verschillende bekers; een witte, een rode, een lichtbruine en een oranje (met witte binnenkant). Ze serveerden twee soorten chocolademelk, gezoet en ongezoet. De deelnemers beoordeelden het drankje vervolgens in termen van zoetheid, bitterheid en romigheid. Hun werd ook gevraagd welke chocolademelk ze het lekkerst vonden en welke het meest naar chocolade smaakte.

Het resultaat: chocolademelk is niet alleen lekkerder uit een oranje kop, het warme drankje smaakt dan ook sterker naar chocolade, op de voet gevolgd door de bruine beker. Chocolademelk uit een wit kopje werd het minst lekker gevonden en uit een rode kop smaakt hij minder zoet.

Niet voor alle uitkomsten hebben de onderzoekers een verklaring. Zo hadden ze verwacht dat de chocolademelk uit een rode kop juist zoeter zou smaken, omdat rood geassocieerd wordt met rijp fruit. De onderzoekers hopen chef-koks en voedselproducenten te helpen om hun producten nog smakelijker te presenteren. Eén ding is duidelijk: het oog wil ook wat.