Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Buit diamantroof Brusselse luchthaven 50 miljoen dollar’ - overvallers in uniform

Bij de roofoverval gisteravond op de Brusselse luchthaven Zaventem is voor 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt. Foto AFP / Bruno Fahy
Bij de roofoverval gisteravond op de Brusselse luchthaven Zaventem is voor 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt. Foto AFP / Bruno Fahy Bij de roofoverval gisteravond op de Brusselse luchthaven Zaventem is voor 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt. Foto AFP / Bruno Fahy

Bij de roofoverval gisteravond op een waardetransport op de Brusselse luchthaven Zaventem is voor ongeveer 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt. Dat meldt persbureau AP op gezag van het Antwerp World Diamond Centre.

In totaal zijn er 120 pakketten met “voornamelijk” diamanten buitgemaakt, zo maakte het Belgische Openbaar Ministerie zojuist bekend in een persconferentie. Volgens het parket is de totale waarde ervan nog niet bekend. Het onderzoek is lopende.

Acht met volautomatische wapens bewapende mannen deden zich voor als politieagenten. In twee voertuigen reden de mannen door een omheining van de Brusselse luchthaven, recht op het vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss af. Brink’s was juist bezig het toestel te laden met een partij diamanten, juwelen en goud. De piloot en co-piloot van het vliegtuig werden onder schot genomen terwijl de overvallers er met de buit vandoor gingen. Er zijn geen schoten gelost en geen gewonden gevallen. Het personeel van Swiss was wel “zwaar onder de indruk”. De overval voltrok zich in krap tien minuten tijd.

Gisteravond is in Zellik, ten westen van Brussel, een uitgebrande bestelwagen teruggevonden. Mogelijk is het één van de auto’s van de overvallers. Het parket onderzoekt dit nog.