Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Zeven buitenlanders ontvoerd in Noord-Nigeria

Bij een aanval op een bouwbedrijf in Noord-Nigeria hebben gewapende mannen zaterdag een beveiliger doodgeschoten en zeven buitenlanders ontvoerd. De expats, allen medewerkers van het Libanese bouwbedrijf Setraco, komen uit Groot-Brittannië, Griekenland, Italië, Libanon en de Filippijnen. Het is de grootste ontvoeringzaak in de regio in de afgelopen jaren.

Aan de ontvoering ging een aanval op een politiebureau in de stad Jama’are vooraf, waarbij twee politieauto’s werden opgeblazen. Daarna gingen de aanvallers naar het kamp van Setraco, dat momenteel een grote werkt aan de verbreding van een weg in de regio.

De ontvoering in de deelstaat Bauchi is niet opgeëist, maar de autoriteiten verdenken de islamitische terreurgroep Boko Haram die de laatste anderhalf jaar al talloze aanslagen heeft gepleegd in Noord-Nigeria. De zwakke Nigeriaanse regering heeft geen antwoord op de terreurcampagne. Alleen al dit jaar zijn 792 mensen omgekomen bij aanvallen die worden toegeschreven aan Boko Haram.

Buitenlanders, die in het verleden ontvoerd werden door criminele bendes in het zuiden van Nigeria, zijn nu ook in het noorden in toenemende mate doelwit. Meestal komen de gijzelnemers daarbij om het leven. In mei werden in de deelstaat Kaduna een Libanese medewerker van een bouwbedrijf ontvoerd. Dezelfde maan schoten gijzelnemers een Duitse gijzelaar dood tijdens een bevrijdingsactie van de autoriteiten.

En in december vorig jaar werd een Fransman ontvoerd in de noordelijke deelstaat Katsina, aan de grens met Niger. Die ontvoering werd opgeëist door Ansaru, een nieuwe terreurgroep die zich heeft afgesplitst van Boko Haram uit onvrede over de „dood van onschuldige moslims” bij aanslagen.

Analisten denken dat behalve deze radicaal islamitische groepen ook criminele bendes actief zijn in Noord-Nigeria, die gebruik maken van de wetteloosheid. Gewapende mannen ontvoerden vorig jaar een Italiaanse en Britse man in de deelstaat Kebbi. Zij werden laten gedood bij een reddingsoperatie van Nigeriaanse militairen met steun van Britse speciale eenheden. De autoriteiten gaven Boko Haram de schuld van de ontvoering, maar de groep ontkende betrokkenheid.

Analisten denken dat leden van Boko Haram en andere groepen gemakkelijk Nigeria in en uit glippen om aanvallen uit te voeren. „Het betekent dat het probleem van Nigeria ook het probleem van andere landen wordt, zoals Mali, Kameroen of Niger, of kleinere landen zoals Guinee, Burkina Faso en Senegal, schreef Jacob Zenn in januari in een artikel voor het Combating Terrorism Center op de Amerikaanse militaire academie.

„Net als Noord-Nigeria is de bevolking van deze landen in meerderheid moslim. Ook hebben ze artificiële grenzen, etnische conflicten, een gebrek onderwijs en kansen voor jongeren en fragiele democratische instituties.” (AP, Reuters)