Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Worstelen niet op OS? Voorzitter stapt op

De voorzitter van de internationale worstelbond FILA is zaterdag opgestapt. Raphael Martinetti deed dat op een bondsvergadering in het Thaise Phuket.

Afgelopen dinsdag werd worstelen door het IOC geschrapt van het olympische programma. De sport kan in het najaar die plaats terugwinnen, maar moet dan de strijd aangaan met andere sporten.

De Zwitser Martinetti was sinds 2002 in functie. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door Nenad Lalovic. Er komt binnenkort een speciaal congres om een nieuwe voorzitter te kiezen.

Lalovic liet weten dat de FILA direct aan het werk zou gaan om in het najaar worstelen toch weer op de Spelen te krijgen. „We hebben maar een doel en dat is terug op de olympische kalender te komen”, liet Lalovic weten. „We moeten een serieuze presentatie voorbereiden.”

In mei besluit het uitvoerend comité van de IOC tijdens een vergadering in Sint-Petersburg welke sporten er kans houden op een olympische plek in 2020. In september volgt dan tijdens de algemene vergadering in het Argentijnse Buenos Aires een definitieve stemronde.

Worstelen is een klassieke sport die al sinds de eerste Olympische Spelen in de oudheid op het programma staat. Vanaf de eerste moderne Spelen in 1896 was worstelen olympisch.

In Nederland wordt vooral recreatief geworsteld. Bij de bond zijn zo’n 500 wedstrijdsporters aangesloten. Nooit behaalde een Nederlander een olympische medaille. Vooral in de jaren 20 van de vorige eeuw gingen veel Nederlanders naar de Spelen, met twee keer een vierde plaats als hoogtepunt.

Na de Tweede Wereldoorlog deden alleen in 1948, 1960 en 2000 Nederlanders mee aan de Spelen. De laatste olympiër was George Torchinaya van worstelclub De Halter uit Utrecht. Hij werd in het Australische Sydney in 2000 achtste in de klasse tot 97 kilo.