Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Willem van Hanegem: slapjanus en flapdrol Dick Advocaat zeurt en liegt

De oude vete tussen voetbaltrainers Willem van Hanegem en Dick Advocaat is weer opgelaaid. ‘De Kromme’ haalt in het AD fel uit naar “flapdrol” Advocaat die bij Johan Derksen onlangs opnieuw terugkwam op de wissel van Robben tijdens het EK in 2004 en de persconferentie van Van Hanegem daarna.

Dick Advocaat en Willem van Hanegem tijdens het EK in 2004. Foto ANP/Marcel Antonisse

De oude vete tussen voetbaltrainers Willem van Hanegem en Dick Advocaat is weer opgelaaid. ‘De Kromme’ haalt in het AD fel uit naar “flapdrol” Advocaat die bij Johan Derksen onlangs opnieuw terugkwam op de wissel van Robben tijdens het EK in 2004 en de persconferentie van Van Hanegem daarna.

“Dan sla ik hem neer”

In het nieuwe programma van Johan Derksen (kijk hier, vanaf 03:34) kwam Dick Advocaat terug op de persconferentie die Van Hanegem gaf na het verlies van het Nederlands Elftal tegen Tsjechië tijdens het EK in 2004. In die wedstrijd werd aanvaller Arjen Robben gewisseld voor middenvelder Paul Bosvelt. Daarna wisten de Tsjechen een 2-1 achterstand om te buigen in 3-2 winst. Na afloop deed assistent Van Hanegem de persconferentie. Op de vraag wat hij in de toekomst zou doen als Advocaat een aanvaller voor een middenvelder wilde wisselen, zei Van Hanegem toen tegen de pers: “Dan sla ik hem neer.”

Bekijk hier de wissel van Robben en een samenvatting van de wedstrijd in 2004.

Van Hanegem assistent na advies Barend & Van Dorp

In het programma van Johan Derksen op 10 februari vertelde Advocaat dat hij Willem van Hanegem naar dat EK meenam op advies van Barend en Van Dorp. Van Hanegem was op dat moment werkloos, voor Advocaat waren er destijds meer redenen om zijn oude vriend mee te nemen naar het EK in Portugal. Hij “staat er goed op bij de media”, aldus Advocaat, die had verwacht dat Van Hanegem het ook goed zou doen voor de spelersgroep.

Advocaat noemt meenemen Van Hanegem “vergissing”

‘De kleine Generaal’ moest dreigen met ontslag om Van Hanegem überhaupt mee te krijgen, want de KNVB wilde er niet aan, aldus Advocaat. “Toen heb ik me helaas vergist”, zegt Advocaat nu. “Ik heb hem alle vertrouwen gegeven” en daarna is het “op de een of andere manier geëscaleerd.”

In zijn column in het AD komt Willem van Hanegem vandaag terug op de uitspraken van “flapdrol” Dick Advocaat.

“Jammer dat een man van mijn generatie en met zo’n mooie carrière zo liegt, draait en zo’n slapjanus is.”

Van Hanegem heeft een hele andere uitleg dan Advocaat over de kwestie:

“Dick durfde zonder mij geen bondscoach te zijn op dat moment. Ook op de dag na zijn beruchte wissel Robben/Bosvelt was hij weer angstig. Hij vroeg me tot in de lift van het hotel of ik alsjeblieft de persconferentie wilde doen. Ik moest zijn schild zijn. Ik heb hem gezegd dat ik het op mijn eigen ludieke manier zou doen en oh, wat was hij blij met me.”

Van Hanegem hoopt Advocaat zondag tegen te komen

Van Hanegem baalt dat het voorval steeds wordt opgerakeld en hoopt dat hij, als analist van Eredivisie Live, Advocaat als trainer van PSV komende zondag tegen het lijf loopt tijdens de topper Feyenoord-PSV.

“Ik heb er spijt van omdat deze flapdrol er anno 2013 nog steeds over loopt te zeuren en te liegen. Tegen anderen, nooit in mijn gezicht. Daarom hoop ik dat hij dat zondag in de Kuip een keer probeert. Ik vrees alleen, zijn angsten kennende, dat hij dat niet durft.”

Conflict laaide eerder al op

Het conflict tussen Advocaat en Van Hanegem sinds het EK van 2004 laait eens in de zoveel jaar op. In 2010 haalde Advocaat ook al uit naar Van Hanegem. Dat werd uiteraard besproken bij Voetbal International.