Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Venezolaanse president Hugo Chávez terug in Venezuela

Vrijdag werden foto's van Chávez met zijn dochters in het ziekenhuis in Cuba gepubliceerd die het eerste bewijs waren dat de president nog steeds in leven, en bovendien bij bewustzijn was.
Vrijdag werden foto's van Chávez met zijn dochters in het ziekenhuis in Cuba gepubliceerd die het eerste bewijs waren dat de president nog steeds in leven, en bovendien bij bewustzijn was. Foto EPA / Venezolaanse ministerie van Communicatie en Informatie

Hugo Chávez is na een ziekbed van meer dan twee maanden in Cuba teruggekeerd in Venezuela. Dat heeft hij maandag via Twitter wereldkundig gemaakt. Chávez werd in Cuba geopereerd en behandeld wegens kanker.

Hij tweette vanochtend:

Twitter avatar chavezcandanga Hugo Chávez Frías Hemos llegado de nuevo a la Patria venezolana. Gracias Dios mío!! Gracias Pueblo amado!! Aquí continuaremos el tratamiento.

‘We zijn aangekomen in het Venezolaanse vaderland. God zij dank!! Bedankt lieve mensen!! Hier gaan we verder met de behandeling.’

Daarop volgde nog:

Twitter avatar chavezcandanga Hugo Chávez Frías Gracias a Fidel, a Raúl y a toda Cuba!! Gracias a Venezuela por tanto amor!!!
Twitter avatar chavezcandanga Hugo Chávez Frías Sigo aferrado a Cristo y confiado en mis médicos y enfermeras. Hasta la victoria siempre!! Viviremos y venceremos!!!

In de tweets verklaart de president zijn dank aan Fidel en Raúl Castro en aan de rest van Cuba. Chávez verbleef sinds half december in Cuba. Ook dankt hij de Venezolanen voor de vele liefde die hij van ze heeft ontvangen. Hij zegt zich steeds vast te hebben geklampt aan zijn geloof in Christus en zijn vertrouwen in zijn artsen en verpleegkundigen. ‘Op naar de overwinning!! We zullen leven en overwinnen!!!’

Vrijdag kwamen al foto’s van Chávez met zijn dochters naar buiten

De 58-jarige socialistische leider van het land onderging in december een operatie voor kanker. Sindsdien was zijn lot onzeker.

Vrijdag werden foto’s van hem gepubliceerd die het eerste bewijs waren dat de president nog steeds in leven, en bovendien bij bewustzijn was.