Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

VARA onderzoekt omstreden reportage over brief Tim Ribberink

Door de ouders van Tim Ribberink verstrekt screenshot van zijn iPhone, dat hij voor hij zelfmoord pleegde in het notitieblok van de telefoon voor zijn ouders achterliet.

De VARA heeft een intern onderzoek ingesteld naar de radioreportage Het Zwijgen van Tilligte van VARA-programma DeGids.fm. Dat bevestigt de omroep tegenover NRC.

De documentaire van Bert Molenaar reconstrueerde eind vorige maand de dood van de 20-jarige Tim Ribberink, die in november vorig jaar zelfmoord pleegde nadat hij gepest werd. Molenaar betwijfelde of de afscheidsbrief van Ribberink, die in een rouwadvertentie in TC Tubantia werd afgedrukt, echt was. De ouders van Ribberink stuurden als bewijs de dag na de uitzending een kopie mee van de originele afscheidsbrief naar NRC.

Volgens de familie was het afscheidsbericht geen brief in de klassieke zin, maar een notitie op de iPhone van Ribberink, die hij zonder vergrendeling naast zich achterliet. De familie maakte de dag na zijn dood een screenshot van de notitie voor de politie.

De documentairemaker zei later dat hij er daarna van overtuigd was dat de afscheidsboodschap wel echt was.

De rouwadvertentie zoals die in de Tubantia werd geplaatst. Foto ANP / Vincent JanninkDe rouwadvertentie zoals die in de Tubantia werd geplaatst. Foto ANP / Vincent Jannink

Resultaten onderzoek VARA voor intern gebruik

Het onderzoek wordt verricht door de oud-ombudsman van De Volkskrant, Thom Meens, die eerder de berichtgeving van NRC over prins Friso tegen het licht hield. Meens is vorige week met zijn onderzoek gestart en verwacht dat zijn onderzoek half maart is afgerond. De VARA zegt in een reactie dat de resultaten van het interne onderzoek niet openbaar worden gemaakt. Een woordvoerder van de VARA zegt:

“We gaan dit onderzoek doen, omdat we vinden dat we als journalistieke organisatie altijd scherp naar onszelf moeten blijven kijken: de antwoorden kunnen ons helpen in de toekomst, en houden de journalistieke geest scherp. Het is voor intern gebruik. We gaan er in de pers verder dus niet op in.”

VARA bood excuses aan

De documentaire leidde tot veel ophef en verontwaardiging. De VARA bood de ouders en nabestaanden van Tim Ribberink een paar dagen later excuses aan: “in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden”, en haalde de uitzending van de site. De ouders van Ribberink hebben die excuses niet geaccepteerd en kondigden aan de bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in te dienen.