Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Van der Laan wil geen Oranjefeesten op 27 april

Een ouderwetse Amsterdamse Koninginnedag. Het is nog de vraag hoe het er dit jaar aan toegaat. Foto ANP / Evert Elzinga

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dringt er bij andere steden op aan dat de traditionele Oranjefeesten niet verplaatst dienen te worden naar een andere datum. Dat schrijft Het Parool vanmiddag.

Oranjeverenigingen overwegen volgens de krant de activiteiten te verplaatsen naar 27 april omdat er op de dertigste weinig publiek verwacht in verband met de troonwisseling. Vanavond wordt daarover gesproken tijdens een extra ledenvergadering van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Eind vorige week besloot de Groningse gemeente Pekela als één van de eerste gemeenten om de festiviteiten te verplaatsen naar zaterdag 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander. Theo Slagboom, secretaris van deze Bond, verwacht dat meer gemeenten zullen volgen, zo zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. De 360 aangesloten comités en buurtverenigingen ideeën kunnen daar vanavond ideeën over uitwisselen.

Amsterdam maakt besluit over horeca later bekend

Het is nog onduidelijk wat de directe gevolgen van de troonwisseling zijn voor Amsterdamse horecagelegenheden. Over enkele weken maakt de gemeente bekend welke cafés de deuren mogen openen. Een woordvoerder van de burgemeester:

“De gemeente is zich bewust van de financiële zorgen die horecaondernemers hebben, maar we kunnen die niet wegnemen. We moeten een leuke, maar vooral veilige dag organiseren en of horeca daarin past, weten we nog niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat horecaondernemers bij een verbod helaas niet op een financiële compensatie hoeven te rekenen.”