Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Van Basten met Heerenveen in degradatiezone

Een goed paard is nog geen goede ruiter, is een uitspraak over Marco van Basten. Een van de beste spelers ter wereld hoeft nog geen goede trainer te zijn, bedoelde Co Adriaanse.

Van Basten, een internationale topspits in de jaren 80 en 90, beleeft de afgelopen negen seizoenen op zijn zachtst gezegd een wisselvallige trainerscarrière. Bij Oranje en Ajax presteerde hij eerst goed maar haakte hij uiteindelijk teleurgesteld af.

Na een tweede sabbatical keerde hij dit seizoen op een lager niveau terug – bij Heerenveen. Of het nu aan de coach of aan alle verkopen ligt, de Friese club staat elf speelronden voor het einde nog maar één punt boven de degradatiestreep. Heerenveen en Van Basten verloren gisteren met 2-1 van ADO Den Haag.