Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

Karakter (Mike van Diem, 1997, NL/B). Met Oscar voor beste niet-Engelstalige film van 1998 bekroonde, prestigieuze adaptatie van Bordewijks roman uit 1938. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Dreverhaven die de carrière van zijn bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) tegenwerkt om de jongen te harden. Ook met Tamar van den Dop, Lou Landré, Hans Kesting. RTL8, 20.30-23.05u.

The Next Three Days (Paul Haggis, 2010, VS/F). Als literatuurprofessor John Brennan (Russell Crowe) thuiskomt van zijn college over Don Quichot stormt de politie zijn huis binnen en arresteert zijn vrouw Lara, verdacht van moord. Ze wordt veroordeeld, maar echtgenoot John is rotsvast overtuigd van haar onschuld en besluit haar te bevrijden uit de gevangenis. Hij ontpopt zich tot een moderne Don Quichot, in gevecht tegen een falend justitieel apparaat. SBS6, 20.30-22.30u.

L’extraordinaire destin de Madame Brouette (Moussa Sene Absa, 2002, CAN/SEN/F). In gele en oranje gloed gefilmde policier die zich afspeelt in Dakar. Madame Brouette (Rokhaya Niang), sterk en onafhankelijk, heeft een minnaar, politieagent Naago. Als die wordt vermoord, is zij de belangrijkste verdachte. In flashbacks zien we de gebeurtenissen die leidden tot de daad. Was Madame Brouette de moordenaar of was het toch lokale gangster London Pipe? TV5, 00.00-01.45u.

Informatief

Tegenlicht. Honderd jaar na de invoering van loonarbeid en de 45-urige werkweek is de traditionele arbeidsverdeling aan het eind van zijn looptijd. De ontslagbescherming wordt afgebroken, vaste banen worden nauwelijks nog aangeboden en 1 op de 5 werknemers is straks ZZP’er. Schets van de arbeidsmarkt van de toekomst, waar de werknemer een werkondernemer is en waar geluk het belangrijkste streven is. Ned.2, 20.55-22.00u.

Penguins Spy in the Huddle. Middendeel van drieluik over het natuurlijke gedrag van pinguïns. Vijftig verborgen camera’s, sommige vermomd als pinguïn en op afstand bestuurbaar, observeerden een jaar lang van nabij het leven in een aantal kolonies van verschillende soorten. Vanavond onder meer het uitkomen van de eieren. BBC 1, 22.00-23.00u.

Radio

OBA Live. Talkshow, met onder meer Theodor Holman in gesprek met Toon Kerkhoff, die vorige maand promoveerde op zijn proefschrift Hidden Morals, Explicit Scandals. Public Values and Political Corruption in the Netherlands. Kerkhoffs dissertatie gaat over de vraag welke publieke waarden en opvattingen over politieke corruptie gangbaar waren in Nederland (in het bijzonder in Holland) tussen 1748 en 1813 en wanneer, hoe en waarom hierin verandering optrad. Radio 5, 19.02-20.00u.