Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

TNT weg uit China en Brazilië

Pakketbezorger TNT Express gaat zijn bedrijven in Brazilië en China verkopen. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

TNT Express gaat zich meer richten op de Europese markt en zet daarmee de koers door die de in september opgestapte topvrouw Marie-Christine Lombard een jaar geleden aankondigde.

TNT Express heeft vorig jaar een verlies geleden van 83 miljoen euro. De omzet steeg ten opzichte van 2011 met 0,1 miljard naar 7,3 miljard euro. Het verlies wordt mede veroorzaakt door een afschrijving van 120 miljoen euro activiteiten in China en India en op vliegtuigen.

Interim-bestuursvoorzitter Bernard Bot zegt dat de resultaten in Europa „onder druk” staan. Het bedrijf voert ingezette kostenbesparingen door, waarbij „ontslagen niet worden uitgesloten”, aldus Bot.

Een maand geleden werd bekend dat het bedrijf uit Hoofddorp op eigen kracht verder moet. Toen bleek dat de overname van TNT Express door het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS niet doorgaat. UPS kon het met de Europese Commissie – die de overname moest goedkeuren – niet eens worden over de voorwaarden.

De mislukte overname heeft TNT Express in 2012 zes miljoen gekost, Maar daar komt een vergoeding wegens het afketsen van de deal van 200 miljoen euro in 2013 tegenover te staan. Over mogelijke andere geïnteresseerde partijen doet het bedrijf geen uitspraken. Bot benadrukt dat het bedrijf nu een ‘stand alone’-strategie voert. Hij weerspreekt dat TNT een overnameprooi is.