Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

TNT lijdt verlies in 2012 en kondigt binnenkort nieuwe strategie aan

TNT Express heeft in zowel de laatste drie maanden van vorig jaar als over heel 2012 de winst en omzet zien dalen ten opzichte van het jaar ervoor.
TNT Express heeft in zowel de laatste drie maanden van vorig jaar als over heel 2012 de winst en omzet zien dalen ten opzichte van het jaar ervoor. Foto ANP / Valerie Kuypers

TNT Express heeft in zowel de laatste drie maanden van vorig jaar als over heel 2012 de winst en omzet zien dalen ten opzichte van het jaar ervoor. De pakketbezorger presenteert binnenkort een plan om de winstgevendheid te verbeteren vanwege de tegenvallende cijfers, die vandaag werden gepubliceerd. Vooral de Europese resultaten staan onder druk.

De aangepaste omzet over het vierde kwartaal daalde met twee procent naar 1,84 miljard euro. Het brutoverlies daalde met 31,7 procent naar 71 miljoen euro. Dit is inclusief eenmalige afboekingen in Brazilië en India en een waardevermindering van de luchtvloot.

Het postvolume in Europa en het Midden-Oosten nam toe, maar de winstgevendheid nam af door moeilijke marktomstandigheden. In Azië liep de omzet terug, maar nam de winstgevendheid juist toe, onder meer door verbeteringen in het productportfolio van TNT Express.

Topman Bernard Bot spreekt van uitdagende omstandigheden door de druk op Europese resultaten als gevolg van de moeilijke economische tijden. Ook 2013 wordt een uitdagend jaar, schrijft het bedrijf in een persbericht.

Ook over heel 2012 daalde omzet en winst

Over heel vorig jaar zag TNT Express de omzet met 1,7 procent dalen naar 7,13 miljard euro. De brutowinst nam af met 16,4 procent ten opzichte van 2011 en kwam uit op 188 miljoen euro. De hoeveelheid bezorgde post en pakketjes nam toe, maar de opbrengsten stonden onder druk.

In maart maakt het bedrijf de nieuwe koers voor de komende tijd bekend. Het bedrijf zoekt kopers voor zijn Braziliaanse en Chinese onderdelen. Een maand geleden werd een overname van TNT door het Amerikaanse UPS afgeblazen na bezwaar van de Europese Commissie. Het aandeel TNT Express daalde daarop op de Amsterdamse beurs sterk.