Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Spoedoverleg voor de Oranjefeesten

In deze rubriek berichten wij de komende maanden over de troonswisseling op 30 april.

In de Groningse gemeente Pekela (13.000 inwoners) zagen ze de bui al hangen. Bereid je je maanden voor op een groots Oranjefeest, doet niemand mee omdat de troonswisseling op tv voorgaat. „Dat zou heel zuur zijn geweest voor de veertig clubs die festiviteiten hebben georganiseerd”, zegt Bert Blaauw, voorzitter van Oranje Bevrijdings Comité Pekela (OBCP), dat niet alleen Koninginnedag ‘doet’, maar ook 4 en 5 mei.

Eind vorige week besloot Pekela daarom als één van de eerste gemeenten om de festiviteiten te verplaatsen naar zaterdag 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander. „Ik verwacht dat meer gemeenten zullen volgen”, zegt Theo Slagboom, secretaris van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. De Bond houdt vanavond een extra ledenvergadering in Woudenberg, waarbij de 360 aangesloten comités en buurtverenigingen ideeën kunnen uitwisselen.

Pekela is een kleine gemeente waar vrijwilligers het meeste werk doen. „Maar hoe moet dat in Groningen, waar hijskranen worden gehuurd en afspraken met bands worden gemaakt”, zegt Slagboom. De kans op een financiële tegenvaller is dan veel groter, zegt de secretaris. Hij hoopt op „flexibiliteit en inventiviteit” bij het omzetten van vergunningen. Naast 27 april is ook 5 mei een populaire datum voor oranjefeesten, zegt Slagboom. „Al is er één nadeel. Eens in de vijf jaar hebben burgers recht op een vrije dag. Dat is niet in 2013.”