Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Slot kletst niet, hij doet

Eredivisie // PEC Zwolle won gisteren verrassend van Feyenoord De bij Zwolle teruggekeerde Arne Slot startte weer in de basis De routinier is populair bij de fans en wil nog een jaar doorgaan als speler

In Zwolle houden ze wel van woordspelingen. Naast ‘The boys are PEC in town’ en ‘Frank (v)Olijve(r)’ hangt het spandoek ‘Slot zij met ons’ aan de reling van de tribune. De speler die al ruim 250 wedstrijden speelde in het shirt van Zwolle stond dit seizoen pas vier keer in de basis en viel zes keer in. Tegen Feyenoord stond hij gisteren vanaf het begin in het veld.

Arne Slot speelde van 1995 tot 2002 voor FC Zwolle en keerde in 2009 terug. Begin januari hoorde hij dat zijn deze zomer aflopende contract niet verlengd wordt. Nu hij zich met enkele goede wedstrijden steeds meer laat zien is de kans steeds groter dat Slot toch nog contractverlenging weet af te dwingen.

„Zolang ik fit ben en vind dat ik het niveau aan kan, wil ik blijven voetballen”, zei Slot daags voor de wedstrijd. „Als dat niet bij Zwolle kan, sta ik ook open voor andere clubs. Ik laat alles op me afkomen. Ik kan alleen maar mijn voeten laten spreken, en dat ging vandaag volgens mij wel aardig.”

Met Slot voor de vijfde keer dit jaar in de basisploeg overrompelde PEC in de beginfase Feyenoord. Al na twee minuten schoot Denni Avdic de thuisclub via het been van Graziano Pellè op voorsprong. Na zeven minuten scoorde Darryl Lachman uit een prachtige pass van, jawel, Arne Slot. „Dat was mijn mooiste actie vandaag. Ik heb wel vaker dit soort ballen gegeven, maar tegen Feyenoord is dat toch net even mooier dan tegen Telstar. Voor het spelen van dit soort wedstrijden zijn we gepromoveerd.”

De Zwolse supporters konden hun ogen bijna niet geloven. ‘Zwolle maak ons gek, olé olé’ klonk het vanaf de tribunes. Zelfs het overwinningsdeuntje van Feyenoord werd pesterig gezongen, al leek dat zo vroeg in de wedstrijd vragen om problemen. Die kwamen er ook, toen Graziano Pellè met een omhaal en een kopbal binnen twee minuten gelijkmaakte.

De thuisploeg kreeg ook na rust met combinatiespel het publiek op de banken. Arne Slot zette in het hart van de aanval de lijnen uit, wijzend en gebarend naar medespelers. „Ik vond ons veldspel soms beter dan dat van Feyenoord”, zei hij na afloop. Een kwartier voor tijd scoorde wederom Avdic. De vermoeide Slot werd naar de kant gehaald en kreeg een staande ovatie.

Terwijl na afloop bladen bier de Zwolse kleedkamer werden binnengedragen, benadrukte trainer Art Langeler, die na dit seizoen uit Zwolle vertrekt, dat Slot altijd kandidaat voor de basisploeg is. „Hij is een geweldige speler die met mooie passes een wedstrijd kan beslissen, nadeel is dat na een uur spelen de pijp leeg is.”

Slot wil in ieder geval graag nog een seizoen bij Zwolle blijven spelen zolang hij het niveau aankan. „Dat ik als ervaren speler belangrijk kan zijn in de kleedkamer geeft wel voldoening, maar is niet voldoende. Het is vreselijk als mensen alleen maar zouden zeggen dat ik in de kleedkamer zo belangrijk ben. Ik wil op het veld iets toe kunnen voegen.”

PEC Zwolle zou Slot graag behouden, bijvoorbeeld als jeugdtrainer. „We willen de jeugdopleiding optimaliseren met mensen die binding hebben met PEC Zwolle”, zegt voorzitter Adriaan Visser. „Arne Slot is zo iemand die van grote waarde kan zijn voor Zwolle omdat hij de traditie van de club vast kan houden. We willen ons profileren als een club die dicht bij zichzelf blijft. We willen ook de regionale identiteit uitdragen: niet kletsen, maar doen.”

Slot: „Zwolle is één van de clubs die me graag wil hebben, dus het is nog geen uitgemaakte zaak dat ik hier blijf als ik stop als speler. Ik zoek naar een club die invulling kan geven aan mijn ambitie. Als Zwolle dat is heeft de club een streepje voor, maar anders kies ik toch gewoon voor een andere club.”

Slot wil graag in de voetballerij actief blijven als trainer. „Ik heb de ambitie om ooit hoofdtrainer te worden in de eredivisie, maar ik moet nog nadenken over wat ik precies wil als ik stop. Misschien jeugdtrainer zoals Zwolle graag wil, maar misschien zijn er ook andere opties. Eerst nog maar even van het voetbal genieten nu ik nog speler ben.”

Met dat genieten zat het gisteren wel goed. Slot: „Met 3-2 winnen van Feyenoord, betrokken zijn bij een doelpunt, publiek dat tekeer gaat; dit is heerlijk. Het is mooi om zoveel waardering te krijgen van het publiek. Het stadion gaat uit z’n dak als ik het veld in kom en aan de bal ben. Daar krijg ik echt kippenvel van.”