Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Schraal weer

Weldra komt een volgende portie winterlucht vanuit Scandinavië naar Nederland toe. Niet dat het daar nu nog zo bitterkoud is als een week geleden, maar desalniettemin lijkt het woensdag en donderdag in ons land nog maar amper 1 of 2 graden boven nul te worden. Voordat die kille luchtsoort binnenglijdt, passeert een front met neerslag. Die neerslag schuift vooral over Duitsland en Polen, met daar valt vanaf later vanavond stevig sneeuw. Nederland krijgt met de uitlopers van dat front te maken en vooral in de loop van komende nacht kan dat in het noorden en oosten al wat lichte regen en natte sneeuw veroorzaken. De temperatuur gaat in opklaringsgebieden gemakkelijk naar -1 of -2, onder de bewolking (in het noorden) blijft het grotendeels vorstvrij.

Morgen, dinsdag, is het in Duitsland serieus winterweer met sneeuw en natte sneeuw. In eigen land zijn de temperaturen op de meeste plekken net wat te hoog daarvoor en kan het her en der licht regenen. Alleen in de oostelijke provincies wordt vooralsnog natte sneeuw verwacht. Gaandeweg de middag draait de wind naar het noordoosten en trekt wat aan. Nu kan de koudere lucht binnenstromen. Bijgevolg vriest het nagenoeg overal licht in de nacht naar woensdag. Zowel woensdag overdag als donderdag zijn wolkenvelden in de meerderheid en waait een koude noordoostelijke wind. ’s Nachts daalt de temperatuur geleidelijk steeds verder en overdag is de term ‘schraal’ op zijn plaats.