Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Regime Syrië zegt in te willen gaan op uitnodiging oppositie

Krater geslagen door luchtaanval in Deir Ezzor. Foto AFP / Zac Baillie

Het Syrische regime heeft laten weten in te gaan op de avances van de oppositie om met elkaar om de tafel te gaan. Het is voor het eerst dat de regering van Bashar al-Assad direct in gesprek zegt te willen met de rebellen.

Tot voor kort deed het regime de oppositionele strijdkrachten standaard af als “terroristen” en “verraders of trekpoppen van het Westen”, zoals Assad in januari nog zei. De eventuele gesprekken zullen geen onderhandelingen zijn die het regime telkenmale voorstelt. Die moeten in Damascus plaatsvinden en de regering wil dan alleen praten met oppositieleden die “geen bloed aan de handen” hebben.

Het regime wil volgens Reuters wel in dialoog met oppositiegroepen “binnen en buiten Syrië”. De Syrische Nationale Coalitie, die vorige week het initiatief nam tot de dialoog, heeft echter gezegd dat er geen woord gewisseld zal worden zolang Assad en zijn naasten niet aftreden; een keiharde eis. Gisteren riep de VN-gezant Lakhdar Brahimi ook op tot een dialoog op VN-terrein.

EU schiet rebellen te hulp

De Europese Unie besloot vandaag ondertussen dat verdere stappen worden ondernomen om de rebellen in Syrië te voorzien van hulp. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om inlichtingen. Het wapenembargo tegen Syrië blijft wel van kracht.

Het besluit tot hulpverlening werd genomen op een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken uit de EU. Een compromis werd gesloten na weken van gekibbel tussen Groot-Brittannië dat een minder strikt embargo wil en een flink aantal EU-landen dat bezorgd is over de wapenstroom richting Syrië.