Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Pssst, mammoetskelet kopen? 275.000 euro

Foto: VidiPhoto GAANDEREN – Bart Schenning uit Gaanderen heeft een compleet mammoetskelet in zijn schuur bij hem thuis gemaakt en daar uitgestald. Het komt zelden voor dat particulieren een mammoetskelet bezitten. Naast die van Schenning staan er nog zes skeletten in Nederland, meestal in musea. Het skelet van Schenning is overigens nog niet af. De kaken en de slagtanden moeten er nog aan.
Foto: VidiPhoto GAANDEREN – Bart Schenning uit Gaanderen heeft een compleet mammoetskelet in zijn schuur bij hem thuis gemaakt en daar uitgestald. Het komt zelden voor dat particulieren een mammoetskelet bezitten. Naast die van Schenning staan er nog zes skeletten in Nederland, meestal in musea. Het skelet van Schenning is overigens nog niet af. De kaken en de slagtanden moeten er nog aan. Bart Schenning met zijn mammoetskelet in onvoltooide staat. Foto: ANP/VidiPhoto

Bart Schenning uit Gaanderen heeft in tien jaar tijd uit verschillende botten een volledig mammoetskelet bij elkaar verzameld en in elkaar gezet. Nu wil hij er vanaf. Het skelet staat voor 275.000 euro te koop op Marktplaats. Na verkoop wil Schenning een nieuw skelet bouwen.

In 1998 vond Bart Schenning een rib van een mammoet bij een zandwinning in Netterden. Daarna stopte de bloemist uit de Achterhoek iedere minuut van zijn vrije tijd in zijn nieuwe hobby. Na voltooiing van het skelet zei Schenning tegen De Gelderlander:

“Ik ben nogal onrustig. Ik sta daarom ook ‘s nachts regelmatig bij de mammoet. Wat mijn vrouw er van vindt? Tsja… Ze heeft geen keus. Vraag maar niet verder.”

Botten komen van de Noordzeebodem

De 270 botten, waaruit het skelet is samengesteld, kreeg de verzamelaar van vissers die de botten van de Noordzeebodem opvisten. Uiteindelijk moest Schenning nog stad en land afzoeken naar het laatste puzzelstukje van het skelet: de zesde halswervel. Op basis van een skelet in Frankrijk, waarbij alle botten van hetzelfde dier afkomstig waren, heeft Schenning zijn mammoet in elkaar gezet.

En nu heeft hij plaatsgebrek. Tegen BN DeStem zegt hij:

“De mammoet is 3,20 meter hoog en 5,50 meter lang. De slagtanden alleen al zijn 3 meter. Dat skelet staat bij mij thuis in een voormalige garage. Die is gewoon te klein.”

Zeker omdat Schenning het kunstje nog een keer wil flikken:

“Voorheen werd er met sleepnetten gevist en dan kwamen die botten vanzelf mee. Door nieuwe vismethodes worden er steeds minder botten gevonden. Maar hoe vaker mensen zeggen dat het me niet gaat lukken, hoe sterker de wilskracht en passie worden.”

Eerder werd skelet voor 240.000 euro verkocht

Op dit moment is het hoogste bod voor het skelet slechts 25.000 euro. In 2009 werd nog een mammoetskelet verkocht in Nederland voor 240.000 euro.