Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Premier Tunesië slaagt niet in formeren technocratenkabinet

De onderhandelingen onder leiding van premier Jebali in het Carthagepaleis in Tunis. Foto Reuters / Anis Mili

De vorming van een kabinet van technocraten in Tunesië is van de baan. De Tunesische premier Hamadi Jebali zei vandaag dat zijn initiatief om de politieke crisis in het land op deze wijze op te lossen is stukgelopen.

Jebali sprak vandaag met vertegenwoordigers van de elf belangrijkste partijen en zei dat er geen consensus was over de technocratenoptie. Er wordt nu gewerkt aan een andere oplossing, aldus AP. De premier zei eerder dat hij zaterdag al zijn beoogde regering zou presenteren of anders zou aftreden.

Jebali weidde hier niet over uit, maar zei dat hij de mogelijkheden morgen met president Moncef Marzouki gaat bespreken. Reuters meldt dat de gesprekken met de politieke partijen blijven doorgaan.

Tunesië verkeert in een politieke crisis nadat de moord op de linkse oppositieleider Chokri Belaïd in het hele land felle protesten tegen de regering had uitgelokt. Premier Jebali stelde voor een technocratenkabinet te vormen om het land naar nieuwe verkiezingen te leiden, maar hij werd teruggefloten door zijn eigen partij, de gematigd islamistische Ennahda.