Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

PEC koestert het ‘Slot zij met ons’

Met clubman Arne Slot in de basis won PEC Zwolle gisteren verrassend van titelkandidaat Feyenoord. Misschien kan Slot tóch nog een jaartje blijven.

De Zweedse matchwinnaar Denni Avdic, die twee keer scoorde, was het middelpunt van het Zwolse voetbalfeest.
De Zweedse matchwinnaar Denni Avdic, die twee keer scoorde, was het middelpunt van het Zwolse voetbalfeest. Foto Hollandse Hoogte

In Zwolle houden ze wel van woordspelingen. Naast ‘The boys are PEC in town’ en ‘Frank (v)Olijve(r)’ hangt het spandoek ‘Slot zij met ons’ aan de reling van de tribune. De 34-jarige speler die al ruim 250 wedstrijden speelde in het shirt van Zwolle stond dit seizoen pas vier keer in de basis en viel zes keer in. Tegen Feyenoord stond hij gisteren vanaf het begin in het veld.

Arne Slot speelde van 1995 tot 2002 voor FC Zwolle en keerde in 2009 terug. Begin januari hoorde hij dat zijn deze zomer aflopende contract niet wordt verlengd. Nu hij zich met enkele goede wedstrijden steeds meer laat zien is de kans steeds groter geworden dat Slot toch nog contractverlenging weet af te dwingen.

„Zolang ik fit ben en vind dat ik het niveau aan kan, wil ik blijven voetballen”, zei Slot daags voor de wedstrijd. „Als dat niet bij Zwolle kan, sta ik ook open voor andere clubs. Ik laat alles op me afkomen. Ik kan alleen maar mijn voeten laten spreken, en dat ging vandaag volgens mij wel aardig.”

Met Slot voor de vijfde keer dit jaar in de basis overrompelde PEC in de beginfase Feyenoord. Al na twee minuten schoot Denni Avdic de blauwwitten via het been van Graziano Pellè op voorsprong. Na zeven minuten scoorde Darryl Lachman uit een prachtige pass van, jawel, Arne Slot. „Dat was mijn mooiste actie vandaag. Ik heb wel vaker dit soort ballen gegeven, maar tegen Feyenoord is dat toch net even mooier dan tegen Telstar. Voor dit soort wedstrijden zijn we gepromoveerd.”

De Zwolse supporters konden hun ogen bijna niet geloven. Zwolle maak ons gek olé olé klonk het vanaf de tribunes. Zelfs het overwinningsdeuntje van Feyenoord werd pesterig gezongen, al leek dat zo vroeg in de wedstrijd vragen om problemen. Die kwamen er ook, toen Graziano Pellè met een omhaal en een kopbal binnen twee minuten gelijkmaakte.

De thuisploeg kreeg ook na rust met combinatiespel het publiek op de banken. Arne Slot zette in het hart van de ploeg de lijnen uit, wijzend en gebarend naar medespelers. „Ik vond ons veldspel soms beter dan dat van Feyenoord”, zei hij na afloop. Een kwartier voor tijd scoorde wederom Avdic. De vermoeide Slot werd naar de kant gehaald en kreeg een staande ovatie.

Terwijl na afloop bladen bier de Zwolse kleedkamer werden binnengedragen, benadrukte trainer Art Langeler, die na dit seizoen uit Zwolle vertrekt, dat Slot altijd kandidaat voor de basisploeg is. „Hij is een geweldige speler die met mooie passes een wedstrijd kan beslissen, nadeel is dat na een uur spelen de pijp leeg is.”

Slot wil in ieder geval graag nog een seizoen bij Zwolle blijven spelen zolang hij het niveau aankan. „Dat ik als ervaren speler belangrijk kan zijn in de kleedkamer geeft wel voldoening, maar niet voldoende. Het is vreselijk als mensen alleen maar zouden zeggen dat ik in de kleedkamer zo belangrijk ben. Ik wil op het veld iets kunnen toevoegen.”

PEC Zwolle zou Slot graag behouden, bijvoorbeeld als jeugdtrainer. „We willen de jeugdopleiding optimaliseren met mensen die binding hebben met PEC Zwolle,” zegt voorzitter Adriaan Visser. „Arne Slot is zo iemand die van grote waarde kan zijn voor Zwolle omdat hij de traditie van de club vast kan houden. We willen ons profileren als een club die dichtbij zichzelf blijft. We willen ook de regionale identiteit uitdragen: niet kletsen, maar doen.”

Slot: „Zwolle is één van de clubs die me graag wil hebben, dus het is nog geen uitgemaakte zaak dat ik hier blijf als ik stop als speler. Ik zoek naar een club die invulling kan geven aan mijn ambitie. Als Zwolle dat is, heeft de club een streepje voor, maar anders kies ik toch gewoon voor een andere club.”

„Ik wil graag in de voetballerij actief blijven als trainer. Ik heb de ambitie om ooit hoofdtrainer te worden in de eredivisie, maar ik moet nog nadenken over wat ik precies wil als ik stop. Misschien jeugdtrainer zoals Zwolle graag wil, maar misschien zijn er ook andere opties. Eerst nog maar even van het voetbal genieten nu ik nog speler ben.”

Met dat genieten zat het gisteren wel goed. Slot: „3-2 winnen van Feyenoord, betrokken zijn bij een doelpunt, publiek dat tekeer gaat; dit is heerlijk. Het is mooi om zoveel waardering te krijgen van het publiek. Het stadion gaat uit z’n dak als ik het veld in kom en aan de bal ben. Daar krijg ik echt kippenvel van.”

De winst op Feyenoord was pas de tweede overwinning op het eigen kunstgras. PEC Zwolle behaalt de meeste punten buitenshuis. Het was ook de tweede thuisoverwinning op Feyenoord in de historie. De eerste keer was op 1 mei 1982. Toen werd het 2-1, met twee doelpunten van Ron Jans, de geboren en getogen Zwollenaar die nu genoemd wordt als opvolger van Art Langeler.

PEC Zwolle begint met de verrassende drie punten tegen Feyenoord uitstekend aan twee cruciale weken. De Zwollenaren ontstijgen door de winst de nacompetitieplaatsen en kunnen iets comfortabeler toeleven naar de confrontaties met het iets hoger geplaatste FC Groningen (uit, komende week) en hekkensluiter Willem II (thuis, over twee weken). Tussendoor volgt volgende week nog de halve finale in de KNVB-beker, thuis tegen PSV.

Slot: „Lijfsbehoud is van levensbelang, al is de beker ook wel erg mooi. Dat soort wedstrijden zijn ultiem. Met een bekerfinale erbij zou mijn carrière compleet zijn. Maar het zal lastig worden, want PSV is gewaarschuwd. We wonnen in de competitie in Eindhoven, en hebben nu thuis gelijkgespeeld tegen Twente en gewonnen van Feyenoord.”

De toekomst van Arne Slot is ondertussen nog ongewis. Voorzitter Adriaan Visser: „Ik vind Slot een geweldige speler en zou hem graag nog een jaar zien spelen, maar het is de technische staf die hierover beslist.”