Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Oud-topman SNS Reaal Sjoerd van Keulen ondergedoken in buitenland’

Van Keulen op archiefbeeld in dienst als CEO van SNS Reaal. Foto ANP / Erik van 't Woud

Sjoerd van Keulen, de oud-topman van SNS onder wiens leiding de bank de ‘giftige’ vastgoeddochter kocht, is ondergedoken. Volgens RTL Nieuws zijn ernstige bedreigingen geuit.

Van Keulen groeide na het debacle van SNS Reaal al gauw uit tot de nationale kop van jut. Hij heeft nu het advies gekregen om “een aantal weken weg te blijven” en is dan ook naar het buitenland vertrokken.

De 67-jarige Van Keulen werd onder meer door een campagne van presentator en journalist Jelle Corstius opgeroepen zijn bonussen ter waarde van 1,8 miljoen euro terug te geven. Ook de politiek bemoeide zich hiermee.

‘Giftige’ vastgoedleningen

De ondergang van SNS werd ingeluid door Bouwfonds Property Finance, het onderdeel van de bank dat vastgoed financiert. Onder leiding van Sjoerd van Keulen werd de vastgoeddochter gekocht, die veel ‘giftige’ vastgoedleningen bleek te bevatten.

Van Keulen trok zich vanwege de ontstane commotie eerder deze maand terug als voorzitter bij Holland Financial Centre. Volgens RTL is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Theo Bot, op de hoogte van de huidige bedreigingen. Volgens hem zal de lokale politie de zaak afhandelen.

Lees een reconstructie uit NRC Handelsblad van hoe het misging bij SNS.