Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Onveilig Libië viert opstand

Libië heeft gisteren de tweede verjaardag van het begin van de opstand tegen Moammar Gaddafi’s bewind gevierd temidden van zeer scherpe veiligheidsmaatregelen. Leger, milities en andere veiligheidsdiensten waren in de grote steden gemobiliseerd; in het gewelddadige Benghazi waren scherpschutters op de dagen geposteerd.

In een toespraak in Benghazi zwaaide president Mohammed al-Megarief „de echte revolutionairen” lof toe, maar hij erkende dat het land met name op veiligheidsgebied voor talrijke problemen staat. „De chaos op veiligheidsgebied heeft het land enorm veel gekost”, zei hij, met name doordat hij de terugkeer verhindert van buitenlandse bedrijven die Libië tijdens de opstand van 2011 verlieten. De zwakke regering is er nog steeds niet in geslaagd de milities te ontwapenen die opstonden tijdens de oorlog tegen Gaddafi.

In een verwijzing naar radicaal-islamitische milities zwoer Magarief niet toe te staan dat Libië de „couveuse wordt van terrorisme en geweld”. Tegelijk paaide hij deze groepen met zijn belofte dat in de eerste grondwet van het nieuwe Libië de islam de leidraad zal zijn .

Opmerkelijk was gisteren juist de terugkeer van de radicale Ansar al-Shari’a militie in Benghazi. De Ansar al-Shari’a (metgezellen van de shari’a) werd in september door burgers de stad uitgejaagd nadat strijders van de militie waren beschuldigd van de aanvallen op het Amerikaanse consulaat waarbij de Amerikaanse ambassadeur de dood vond. Maar militieleden bemannen weer openlijk controleposten in het westen van de stad en beloven buurtbewoners dat zij de veiligheid garanderen.

In Benghazi zijn vier buitenlanders gearresteerd op beschuldiging van pogingen moslims tot het christendom te bekeren, zo werd gisteren bekend. Libië is een land waarvan alle inwoners moslims zijn, zei een woordvoerder van een inlichtingendienst, en „prediking voor een andere godsdienst is een aanval op de nationale veiligheid”. (AFP, AP)