Onderzoek naar Turkse lobby in Rotterdamse deelgemeente

ROTTERDAM - Straatbeeld van de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De Afrikaanderwijk in Rotterdam mag de komende tien jaar dan volledig op de schop gaan, het is zeer de vraag of de zo gewenste mengeling van culturen en inkomens wordt gerealiseerd. ANP ROBERT VOS
ROTTERDAM - Straatbeeld van de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De Afrikaanderwijk in Rotterdam mag de komende tien jaar dan volledig op de schop gaan, het is zeer de vraag of de zo gewenste mengeling van culturen en inkomens wordt gerealiseerd. ANP ROBERT VOS De Afrikaanderwijk in de Rotterdamse gemeente Feijenoord. Foto ANP / Robert Vos

Er moet een onderzoek komen naar mogelijk cliëntelisme in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Dat willen meerdere partijen nadat deelgemeentebestuurders zaterdag in NRC Handelsblad vertelden door Turkse politici te zijn geïntimideerd. Er zouden twijfelachtige subsidies zijn verstrekt. Ook gedoogde Feijenoord een Turkse moskee die een illegaal internaat huisvestte.

Oppositiepartijen in de gemeenteraad willen met behulp van een raadsenquête uitzoeken of er sprake is geweest van cliëntelisme. Bestuurders, raadsleden, ambtenaren en subsidieontvangers moeten gehoord worden, over de bestuurlijke cultuur in de deelgemeente, vinden Leefbaar Rotterdam, SP en ChristenUnie/SGP. Fractievoorzitter Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam zegt tegen NRC vandaag:

“Ik wil weten of bestuurders van Feijenoord naar het pijpen dansen van een groep mensen die hen electoraal in het zadel helpt.”

Ook zou de raadsenquête duidelijkheid moeten bieden over het gedogen van een illegaal moskee-internaat, waar problemen waren met de brandveiligheid. Schneider vraagt zich af:

“Is daar niet gehandhaafd omdat het ging om mensen die van belang zijn voor de politieke steun?”

PvdA-fractievoorzitter Richard Moti ziet de berichtgeving “genuanceerder”. Of Turkse politici bestuurders hebben geïntimideerd, weet hij niet, maar “het is een feit dat mensen één gesprek vaak verschillend interpreteren. Soms komt iets agressief over, terwijl die persoon dat helemaal niet zo heeft bedoeld”. hij is er niet van overtuigd dat een ‘Turkse lobby’ druk zou uitoefenen:

“Ik vind het zelf helemaal niet gek dat raadsleden af en toe een bestuurder opbellen en zeggen: ik ben iets tegengekomen in de wijk en ik wil dat je dit oplost. Dat is juist de taak van een volksvertegenwoordiger.”

Moti vindt het te vroeg om te spreken over een raadsenquête. Eerst wil hij afwachten of de deelgemeente zelf initiatief neemt tot onderzoek. Dat initiatief is er: dDe lokale PvdA-fractie van Feijenoord stelt voor de Rekenkamer onderzoek te laten doen naar verstrekte subsidies in Feijenoord. Donderdag beslist de deelraad of er zo’n onderzoek komt.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het volledige artikel. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.