Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onderzoek naar ‘Turkse lobby’

Er moet een onderzoek komen naar mogelijk cliëntelisme in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Dat willen meerdere partijen nadat deelgemeentebestuurders zaterdag in deze krant vertelden door Turkse politici te zijn geïntimideerd. Er zouden twijfelachtige subsidies zijn verstrekt. Ook gedoogde Feijenoord een Turkse moskee die een illegaal internaat huisvestte.

Oppositiepartijen in de gemeenteraad willen met behulp van een raadsenquête uitzoeken of er sprake is geweest van cliëntelisme. Bestuurders, raadsleden, ambtenaren en subsidieontvangers moeten gehoord worden, vinden Leefbaar Rotterdam, SP en ChristenUnie/SGP. „Ik wil weten of bestuurders van Feijenoord naar het pijpen dansen van een groep mensen die hen electoraal in het zadel helpt”, aldus fractievoorzitter Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam.

Ook zou de raadsenquête duidelijkheid moeten bieden over het gedogen van een illegaal moskee-internaat, waar problemen waren met de brandveiligheid. „Is daar niet gehandhaafd omdat het ging om mensen die van belang zijn voor de politieke steun”, vraagt Schneider.

PvdA-fractievoorzitter Richard Moti ziet de berichtgeving „genuanceerder”, zegt hij. Of Turkse politici bestuurders hebben geïntimideerd, weet hij niet, maar hij is er niet van overtuigd dat een ‘Turkse lobby’ druk zou uitoefenen. „Ik vind het zelf helemaal niet gek dat raadsleden af en toe een bestuurder opbellen en zeggen: ik ben iets tegengekomen in de wijk en ik wil dat je dit oplost. Dat is juist de taak van een volksvertegenwoordiger.” De lokale PvdA-fractie van Feijenoord stelt voor de Rekenkamer onderzoek te laten doen naar verstrekte subsidies in Feijenoord. Donderdag beslist de deelraad of er zo’n onderzoek komt.

Fractievoorzitter Maarten van de Donk van coalitiepartij VVD waarschuwt de deelgemeente echter dat zo’n onderzoek wat hem betreft niet ver genoeg gaat. „Als ze een onderzoek instellen, moet er een onderzoek komen naar bestuurlijke integriteit. Donderdag heeft de deelraad een laatste kans om zelf te proberen schoon schip te maken”, aldus Van de Donk. Als ze dat niet doen, overweegt de VVD om Feijenoord onder curatele te plaatsen.