Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NVWA start onderzoek naar EHEC-bacterie in Nederlands rundvlees

Een petrischaaltje met de EHEC-bacterie.
Een petrischaaltje met de EHEC-bacterie. Foto EPA / Julian Stratenschulte

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt berichten dat Nederlands rundvlees is besmet met de EHEC-bacterie, heeft een woordvoerder vandaag volgens Novum gezegd. Hij kon niet direct zeggen op welke bedrijven het onderzoek zich richt.

In Zweden is in rundvlees van een Nederlandse slager de dodelijke EHEC-bacterie gevonden. Het vlees is volgens Zweedse media de afgelopen vier maanden door het hele land verkocht en zat in hamburgers en kebab. Het werd verspreid door een handelaar in Stockholm, die het inkocht bij een Nederlandse slager. Welke slager dat was, is niet bekend.

De Zweedse autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo’n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Waarschijnlijk zijn er niet meer mensen ziek geworden omdat de producten gegaard werden.

Handelaar zet waarschuwing voor consumenten op website

De handelaar, Sven P., stelt in Svenska Dagbladet (Zweeds Dagblad) dat waarschijnlijk bij het slachten een mes of iets anders in de darm van een dier terechtkwam, waardoor bacteriën uit de darm in het vlees belandden. Achttien ton vlees zou zijn teruggeroepen.

De vleeshandelaar heeft ondertussen ook een waarschuwing voor consumenten op zijn website gezet:

‘Zoals je misschien al gemerkt hebt, hebben we een zogenaamde EHEC-bacterie in een van onze vleeszendingen gehad. De bacterie sterft als je hebt product kookt, maar als het niet goed wordt doorgebakken kunnen er sporen worden achtergelaten.’

Het is niet veilig om het product dan te eten, aldus de handelaar. Daarom zijn alle besmette producten teruggezonden. Klanten die burgers of kebab uit de besmette partij hebben gekocht kunnen die terugbrengen naar de winkel en hun geld terugkrijgen.

EHEC-bacterie IN 2011 IN KIEMGROENTEN

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

EHEC is een gevaarlijke variant van de gewone darmbacterie E. coli. De bacterie kan een ernstige besmettelijke dikkedarmontsteking veroorzaken.

NVWA doet ook al onderzoek naar paardenvleesfraude

De NVWA heeft deze periode veel werk aan de Nederlandse vleessector. Vorige week werd een grootschalig onderzoek ingesteld naar fraude met paardenvlees.

Vrijdag deed de autoriteit een doorzoeking bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees dat als rundvlees is verkocht. Het bedrijf in Oss verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde die met rundvleessnippers. De gemengde snippers werden volgens justitie vervolgens verkocht als ‘puur’ rundvlees. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De NVWA doorzocht meerdere bedrijfspanden en een woning en nam administratie in beslag.

Vandaag meldde Omroep Brabant dat de vleesverwerker stil is gelegd. Het is niet duidelijk hoelang de vleesverwerker dicht blijft. Het bedrijf wil geen commentaar geven. Later vandaag komt er mogelijk een persverklaring, zegt een woordvoerder.