Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Spoedinspectie NVWA in Enschede in verband met EHEC-bacterie

epa02756208 A laboratory worker compares EHEC colonies in petri dishes at the Robert Koch Institute in Wernigerode, Germany, 27 May 2011. Spanish authorities denied that two vegetable farms had been temporarily sequestered because of a food-poisoning outbreak that has killed seven people in Germany. The seventh German to be pronounced an EHEC victim was a woman, 38, who died Thursday night after being admitted to hospital in critical condition in the northern city of Kiel. The only male fatality in Germany is a man, 38, found dead in his Hamburg home by emergency services. In little over a week, 1,000 people have fallen ill with haemolytic-uraemic syndrome (HUS), a disease triggered by E. coli bacteria. Survivors risk life-long kidney deficiency. German officials say cucumbers from Spain were the source of the disease. EPA/MATTHIAS BEIN
epa02756208 A laboratory worker compares EHEC colonies in petri dishes at the Robert Koch Institute in Wernigerode, Germany, 27 May 2011. Spanish authorities denied that two vegetable farms had been temporarily sequestered because of a food-poisoning outbreak that has killed seven people in Germany. The seventh German to be pronounced an EHEC victim was a woman, 38, who died Thursday night after being admitted to hospital in critical condition in the northern city of Kiel. The only male fatality in Germany is a man, 38, found dead in his Hamburg home by emergency services. In little over a week, 1,000 people have fallen ill with haemolytic-uraemic syndrome (HUS), a disease triggered by E. coli bacteria. Survivors risk life-long kidney deficiency. German officials say cucumbers from Spain were the source of the disease. EPA/MATTHIAS BEIN De EHEC-bacterie die in besmet rundvlees in Zweden is gevonden, zou afkomstig zijn van de Enschedese vleesleverancier Beimer. Foto ANP / Matthias Bein

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert vanmiddag een spoedinspectie uit bij een uitsnijderij in Enschede in verband met het door EHEC-besmette rundvlees in Zweden uit Nederland.

De NVWA heeft dat bevestigd tegenover NRC. Een woordvoerder van de Zweedse importeur en vleeshandelaar, Sven P. bevestigt tegenover NRC dat het gaat om het bedrijf Beimer Meat uit Enschede. Beimer Meat wil ‘bevestigen noch ontkennen’ dat het besmette vlees bij hen vandaan komt. De directeur is op vakantie meldt Novum.

De Nederlandse toezichthouder liet vandaag weten dat een onderzoek is ingesteld naar Nederlands rundvlees dat met de bacterie zou zijn besmet. Beimer Meat is een uitsnijderij. Het vlees dat daar verwerkt wordt, is afkomstig van slachthuizen uit onder meer Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland.

De NVWA doet de inspectie na waarschuwingen van de gezondheidsautoriteiten uit Zweden dat vlees uit Nederland naar Zweden geëxporteerd is dat besmet is met de EHEC-bacterie. De Zweedse voedselautoriteit heeft een melding gemaakt in een Europees registratiesysteem, waardoor de NVWA ook op de hoogte is. De import uit Nederland is volgens de Zweedse importeur en vleeshandelaar, Sven P., voorlopig stilgezet in afwachting van onderzoek door de Zweedse autoriteiten.

Kinderen werden ziek na eten van hamburger

De Zweedse autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo’n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting. Waarschijnlijk zijn er niet meer mensen ziek geworden omdat de producten gegaard werden.

Volgens de Zweedse voedsel- en warenautoriteit komt het vlees uit zes verschillende slachterijen in Europa. Ieder bedrijf kreeg het vlees van verschillende boeren. Het vlees van de bedrijven kwam uiteindelijk in Enschede terecht en is daarna verkocht aan handelaar Sven P. in Stockholm.

Slechts een klein deel van het vlees is volgens de voedselautoriteit besmet. Het vlees is sinds oktober in Zweden verkocht. In totaal is achttien ton vlees teruggeroepen, maar een groot deel is volgens de woordvoerder al opgegeten. Inmiddels zou ongeveer de helft van de teruggeroepen partij zijn teruggebracht.

NVWA DOET OOK AL ONDERZOEK NAAR PAARDENVLEESFRAUDE

De NVWA verricht momenteel ook een onderzoek naar een grootschalige fraude met paardenvlees dat in meerdere landen als rundvlees is verkocht. De vleesverwerker in het Brabantse Oss waar de NVWA vrijdag een onderzoek deed, is vandaag stilgelegd meldt Omroep Brabant.

Het bedrijf in Oss verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde die met rundvleessnippers. De gemengde snippers werden volgens justitie vervolgens verkocht als ‘puur’ rundvlees. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De NVWA doorzocht meerdere bedrijfspanden en een woning en nam administratie in beslag.