Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Nike blijft Pistorius (nog) steunen

ALTERNATIVE CROP A picture taken on January 26, 2013 shows Olympian sprinter Oscar Pistorius posing next to his girlfriend Reeva Steenkamp at Melrose Arch in Johannesburg. South Africa's Olympic sprinter Oscar "Blade Runner" Pistorius was taken into police custody on February 14, 2013, after allegedly shooting dead his model girlfriend having mistaken her for an intruder at his upscale home. AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS
ALTERNATIVE CROP A picture taken on January 26, 2013 shows Olympian sprinter Oscar Pistorius posing next to his girlfriend Reeva Steenkamp at Melrose Arch in Johannesburg. South Africa's Olympic sprinter Oscar "Blade Runner" Pistorius was taken into police custody on February 14, 2013, after allegedly shooting dead his model girlfriend having mistaken her for an intruder at his upscale home. AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS AFP

‘Nike verbreekt voorlopig niet het contract met Oscar Pistorius’, luidde de kop boven een bericht dat gisteren via de persbureaus werd verspreid. Waarom eigenlijk niet? Hanteert de Amerikaanse sportartikelenfirma lage morele waarden of wordt de Zuid-Afrikaanse paralympiër die van moord wordt verdacht om menselijke of zakelijke redenen gesteund? Nike, zo laten ook andere voorbeelden zien, is vooral loyaal aan zijn sporters. Het bedrijf cultiveert zijn tegendraadse imago bewust met non-conformistische sporters. Met het risico dat het ook mis kan gaan, zoals eerder is gebleken met golfer Tiger Woods en wielrenner Lance Armstrong.

Nike gaat daarom ver in de bescherming van zijn sporters. Het contract van Pistorius wordt vooralsnog keurig nageleefd. Tot hij wordt veroordeeld voor moord op zijn vriendin. Dan is ook voor Nike de grens van het verdedigbare overschreden en zal de verbintenis worden verbroken. En de bewijzen stapelen zich op nu gisteren in zijn huis een met bloed besmeurd cricketbat is gevonden. De politie houdt er rekening mee dat Pistorius niet alleen geschoten heeft op zijn vriendin, maar haar ook heeft geslagen.

Nike is niet vies van sporters met imagoschade, vertelt sportconsultant Frank van den Wall Bake. Slechte publiciteit is tenslotte ook publiciteit. „Ondeugd en opstandigheid appelleren juist aan gevoelens van jongeren, Nikes primaire doelgroep.” De grens voor Nike ligt volgens hem bij verraad aan de sport of veroordelingen. „Woods mocht blijven, omdat hij met ontrouw niet zijn sport beschadigde. Met Armstrong werd wel gebroken; die had zijn sport structureel belazerd. Dat overkwam ook atlete Marion Jones toen ze voor meineed de cel in ging. Die maatregel dreigt nu ook voor Pistorius.”