Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

‘Nieuwe Murakami verschijnt in april’

Volgens The Asahi Shimbun, een van de grootste kranten van Japan, verschijnt er komend april een nieuwe roman van Haruki Murakami. Het nieuws werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt door de vaste uitgever van Murakami, Bungeishunju Ltd. Dat gebeurde waarschijnlijk in  bondige bewoordingen, want zelfs naar de titel van het werk moet nog worden gegist. Het laatst

Haruki Murakami (Foto AP)

Volgens The Asahi Shimbun, een van de grootste kranten van Japan, verschijnt er komend april een nieuwe roman van Haruki Murakami.

Het nieuws werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt door de vaste uitgever van Murakami, Bungeishunju Ltd. Dat gebeurde waarschijnlijk in  bondige bewoordingen, want zelfs naar de titel van het werk moet nog worden gegist.

Het laatst verschenen boek van Murakami, deel drie van de trilogie 1Q84, verscheen in april 2010. Japanse boekhandelaren dankten Murakami destijds op hun blote knieën en ook in de VS werd men gek toen het werk verscheen, al zakte de pudding snel in.

Pieter Steinz was voor deze krant overigens  minder enthousiast over de eerste twee delen van de roman:

“1q84, het moet me van het hart, is zonde van de tijd. In de twintig uur die ik eraan besteed heb, had ik Norwegian Wood, Ten zuiden van de grens én Spoetnikliefde kunnen herlezen, of de drie in Nederland verschenen verhalenbundels waarin Murakami het beste van zijn kunnen toont. Ik denk niet dat ik het over driekwart jaar nog op kan brengen om aan het derde deel van de avonturen van Tengo en Aomame te beginnen. Dat het me koud laat hoe het met ze afloopt, is dan ook een geluk bij een ongeluk.”

Toen deel drie van de trilogie verscheen moest Auke Hulst dat oordeel beamen.