Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nederland steunt verzoek voorlopige vrijlating Poch

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) steunt op „humanitaire gronden” een verzoek om oud-Transavia-piloot Julio Poch voorlopig vrij te laten. Dat liet hij gisteravond weten in het tv-programma Brandpunt.

De 60-jarige Poch zit al bijna 3,5 jaar in voorarrest omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Tegenstanders werden toen gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen, maar ontkent dit. Later vandaag zou hij voor de rechtbank een verklaring afleggen, wellicht drie uur lang.

Timmermans’ standpunt is opmerkelijk omdat zijn voorganger minister Rosenthal eerder nadrukkelijk weigerde zich te mengen in de rechtsgang tegen Poch. Het is ook opmerkelijk omdat het Openbaar Ministerie in samenwerking met Argentijnse collega’s in 2009 heeft geregeld dat Poch in Spanje kon worden opgepakt tijdens zijn laatste vlucht voor Transavia. Poch kon niet worden uitgeleverd omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft. In 2009 had Nederland nog volledig vertrouwen in de Argentijnse rechtsgang. Nu kennelijk niet meer.

In Brandpunt ontkende de Argentijns-Nederlandse Poch gisteravond opnieuw alle beschuldigingen aan zijn adres. „Het is ongelooflijk wat er met mij is gebeurd. Wij willen ondersteuning van Buitenlandse Zaken. Want ik denk dat Nederland mijn zaak heel slecht heeft behandeld.”

Poch zegt niets verkeerd te hebben gedaan: „Ik vind het heel moeilijk dat ik voor de rechter moet staan en moet vechten voor mijn leven. Terwijl ik nooit iets fout heb gedaan. Het is ongelooflijk dat ik ben beschuldigd van dit soort criminele daden.”

Het OM in Argentinië heeft geen enkel bewijs, meent Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops. Hij spreekt van een politiek proces. De verdediging dient het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling deze week opnieuw in. Dat wordt dus ondersteund door Nederland.

Het proces begon in november en duurt vanwege het grote aantal verdachten en getuigen vermoedelijk drie jaar. In het megaproces komen 789 zaken die verband houden met mensenrechtenschendingen aan de orde. Er staan 68 verdachten terecht. Poch, aangeklaagd in 27 zaken, werd verdachte nadat hij in een etentje op Bali tegenover collega’s van Transavia zou hebben gezegd betrokken te zijn bij dodenvluchten.

De Argentijnse krant Página12 schrijft vandaag dat de onderzoeksrechter Sergio Torres onder andere e-mails, die aanhangers van Poch rondstuurden om steun te vergaren voor de piloot, beschouwt als belastend materiaal. Volgens de krant kon Poch ook vrachtvliegtuigen besturen.