Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

NAVO accepteert Karzai's verbod op luchtsteun

Het besluit van de Afghaanse president Karzai om zijn troepen te verbieden luchtsteun in te roepen van de NAVO, is voor het bondgenootschap geen probleem. Dat heeft de commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan, de eerder deze maand aangetreden generaal Joseph Dunford, gisteren gezegd.

Karzai zei zaterdag in een toespraak tot de militaire academie in Kabul dat hij zijn troepen per decreet zal verbieden de NAVO om luchtaanvallen te vragen „op Afghaanse huizen en dorpen”. Woensdag waren bij een aanval van NAVO-vliegtuigen op een huis in het oosten van het land behalve vier opstandelingen ook tien burgers omgekomen. Onder hen waren vijf vrouwen en vier kinderen. De Afghaanse inlichtingendienst had om de aanval gevraagd.

Volgens generaal Dunford strookt het besluit van Karzai met een ‘tactische richtlijn’ die de NAVO in juni aan haar troepen heeft verstrekt. Daarin werd de internationale troepen al verboden om luchtaanvallen tegen opstandelingen uit te voeren als die zich in ‘civiele onderkomens’ bevinden. De richtlijn werd uitgevaardigd nadat 18 Afghanen op een bruiloft waren omgekomen bij een bombardement. Volgens Dunford staat het decreet van Karzai een „effectief opereren” van de NAVO niet in de weg.

De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen Karzai en de buitenlandse troepen die hem steunen herhaaldelijk hoog opgelopen over burgerslachtoffers van NAVO-operaties. De internationale troepenmacht heeft geleidelijk aan allerlei maatregelen genomen om het risico dat er burgers omkomen te beperken. Maar in steeds meer delen van het land draagt de NAVO de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over aan Afghaanse militairen. Die moeten nog vaak een beroep op luchtsteun doen, om niet het onderspit te delven in de strijd met de Talibaan.

Volgens de Verenigde Naties zijn in de eerste helft van 2012 bij luchtaanvallen van de NAVO 83 burgers om het leven gekomen (recentere cijfers zijn er nog niet). Dat was een daling van 23 procent ten opzicht van dezelfde periode in 2011.

De Afghaanse troepen hebben nu in 90 procent van de militaire operaties formeel de leiding. Uiterlijk eind 2014 zal de NAVO de huidige missie beëindigen. Over een militaire aanwezigheid na die tijd onderhandelen de Verenigde Staten nog met de Afghaanse regering. (Reuters, AP)