Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Manifest voor een 40Min-partij

Nu 50Plus groot succes heeft, doet Arjen van Veelen of hij als de Henk Krol voor jongeren een manifest schrijft voor een 40Min-partij: Lingo blijft onder voorwaarden. Volgens Reinier Kist krijgen jongeren minder sociale zekerheid tegen hogere lasten voor studie, kinderopvang en huizen.

Tot op heden zwegen wij. Niet omdat we lui waren, niet omdat het ons geen ene reet kon schelen. Nee, wij zwegen omdat het onze gewoonte niet is om tweedracht te zaaien, want wij geloofden in een land waar leeftijd geen rol speelt.

Maar zo denken wij – gedwongen door uitzonderlijke omstandigheden – niet meer.

Sorry, oma.

Wij zijn nadrukkelijk niet tegen ouderen – hoe groot die verleiding ook is. Er zijn tenslotte meer ouderen dan ooit. Binnenkort is zelfs de helft van alle stemgerechtigden vijftigplusser. De bevolkingspiramide is een topzware paddenstoelenwolk met een heel dun steeltje. Dat steeltje zijn wij: de jeugd, ‘de toekomst’.

Maar wij zijn dus niet tegen ouderen. Wij zijn tegen de uitwassen van ouderen. Want ons land wordt overspoeld door een nieuw soort ouderen, die niet solidair zijn, maar die hun eigen kleinkinderen met ellebogenwerk willen weren van een krimpend staatsbuffet.

Tegen déze ouderen, deze gerontofiele graaiers, treden wij vandaag in het geweer – tegen onze gewoonte in.

Zij kochten huizen toen die niets kostten, die ze afbetaalden met banen die voor het oprapen lagen, dankzij studies die toen gratis waren –– hun villa’s zijn inmiddels het driedubbele waard.

Zij menen desondanks dat in tijden van economische malaise iedereen uiteraard zijn steentje moet bijdragen – behalve zij dan. Zij zijn verontwaardigde loterijwinnaars, woedend vanuit hun jacuzzi’s.

Zelf hebben ze dat niet eens door. Ze geloven echt in hun pech. Want ze zijn sluw opgehitst door politieke opportunisten die electorale kansjes roken.

50plus heet hun pensioenslobby. Maar de echte naam is: 50Pluk. Want deze partij plukt ons, de jeugd, ‘de toekomst’.

Zij noemden ons: patatgeneratie. Maar waren ze zelf, tijdens de Occupy-bezettingen, toen wij streden tegen financieel onrecht, om hún pensioenpotten te redden?

En waar zijn zij nu eigenlijk, nu een generatie wegkwijnt zonder vaste baan, zonder huis, maar met een burn-out van het flexwerk en een Cadillac aan studieschuld van het ‘investeren in jezelf’?

We weten wel waar ze zijn: as we speak souperen ze snel nog even de pensioenspotten op waar wij wekelijks een dagloon storten zonder garantie er ooit een glimp van terug te zien.

Of zoals president Herbert Hoover ooit zei: „Blessed are the young for they shall inherit the national debt”.

Wij denken niet in leeftijd. Wij denken niet in wij en zij. Maar nu zíj dat wel doen, die oudjes, werpen wij een dam op. Daarom presenteren we vandaag 40Min.

Geld speelt bij ons geen rol. Dit gaat over beschaving, over een culturele gijzeling. Vergis je niet: hele wijken zijn gekaapt door massavergrijzing; heel ons land vervalt tot een slaperig Limburgs dorp waar de jeugd is weg gevlucht, waar alles stagneert, waar Libelle het invloedrijkste opinietijdschrift is, waar de Jeugdopleiding van Ajax een farce is, waar André van Duin na decennia opnieuw een hit heeft met ‘Animal Crackers’, terwijl wie vernieuwing wil, moet zwemmen in een bad vol stroop.

Zelfs de jongeren worden oubollig, gaan opeens elpees verzamelen, terwijl opa op Facebook zit en Henk Krol een hacker werd.

Dat is onacceptabel in een beschaafde samenleving. Het is tijd om die grijze ketenen af te werpen. Hier is ons Plan van de Eeuwige Jeugd.

40Min is nadrukkelijk géén one issue-partij. Wij bieden een totaalprogramma. Zo komen wij op voor zowel linkse als rechtse als christelijke jongeren. En we komen ook op voor jonge dieren, met name puppies en kittens, want die zijn zo schattig; hierover valt niet te onderhandelen.

Het gaat 40Min nadrukkelijk niet om het geld. Maar, puur om de balans te herstellen, eisen we dat de huizenmarkt niet kunstmatig wordt gered: laat die bubbel maar leeglopen, totdat ook wij een dak boven ons hoofd kunnen betalen.

Het gaat 40Min om rechtvaardigheid. Daarom eisen we dat gelijke arbeid gelijk beloond wordt. Wie ouder wordt, presteert minder en verdient dus ook minder (in plaats van andersom). Kijk naar de Paus: wie zijn baan niet aan kan, stopt.

Jongeren moeten eerder kinderen krijgen, om de balans in de samenleving te herstellen. Het eeuwige uitstellen moet worden gestopt.

40Min opent de jacht op crypto-ouderen, zij die 40Plus zijn, maar jonger proberen te lijken door het gebruik van haarverf of hippe sneakers. Er komt een verbod op het dragen van All Stars en trainingsjacks voor mensen boven de veertig, met name cabaretiers.

Oud & nieuw wordt afgeschaft en vervangen door Nieuw & Nieuw.

Geen bejaardentehuizen in buurt van coffeeshops.

Een verbod op vousvoyeren. De nieuwe aanspreekvorm voor mensen boven de veertig wordt ‘Hé’, ‘gast’, of ‘leipe shit, ouwe’.

Als rollators worden vergoed, dan ook de fixed gear bike en de bakfiets.

Lingo blijft, maar onder voorwaarden. Het moet voortaan alleen gespeeld worden met 34-letterwoorden.

Sommigen zullen deze plannen ‘hardvochtig’ vinden. Anderen zullen ons verwijten dat ze ‘niet kunnen’. Wij zeggen: geef Nederland weer terug aan de jeugd. Wij stappen over de grote grijze schaduw heen.

En laat niemand ons verwijten dat wij dit enkel doen uit eigenbelang. Iedereen wordt ooit oud, maar niemand wordt meer jong. Wie dus opkomt voor jongeren, komt op voor toekomstige generaties. Een grotere solidariteit dan die van ons is daarom ondenkbaar.

Stop de ruk naar grijs.

Arjen van Veelen (33) is columnist voor NRC Handelsblad.