Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kortkolom economie

Zweden onderzoekt rundvlees met EHEC

Amsterdam. De Zweedse autoriteiten onderzoeken de herkomst van een partij rundvlees waarin de bacterie EHEC is gevonden. Volgens de Zweedse leverancier, Sven P. Company in Stockholm, is de herkomst van de verdachte partij vlees mogelijk een Nederlandse slagerij, aldus een woordvoerder. De Zweedse handelaar heeft de import van Nederlands rundvlees voorlopig stopgezet. Onderzoek moet de herkomst van het verdachte vlees nog definitief vaststellen. Twee kinderen werden in januari ziek. (NRC)

Huizenverkopen in januari gekelderd

Amsterdam. Het aantal huizenverkopen in januari is 64 procent gedaald ten opzichte van december. Het Kadaster registreerde vorige maand 6.260 verkochte woningen, blijkt uit cijfers van vanochtend. Het aantal transacties lag hiermee 12 procent lager dan januari vorig jaar. Een veel genoemde reden voor de scherpe terugval is de aanscherping van de hypotheekregels per 1 januari en de onduidelijkheid over de wijziging hiervan in het woningakkoord van vorige week. (NRC)

Marjan Oudeman weg bij AkzoNobel

Amsterdam. AkzoNobel-bestuurder Marjan Oudeman wordt de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Oudeman is op dit moment lid van het uitvoerend comité van verfconcern AkzoNobel. Zij volgt 1 juli Yvonne van Rooy op die eind vorig jaar de overstap maakte naar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. (NRC)

Veolia noemt uniform spoortarief lastig

Amsterdam. Een uniform tarief voor treinreizigers is lastig haalbaar. Dat zegt directeur Manu Lageirse van Veolia Transport Nederland vandaag in Metro. De prijsverschillen tussen het landelijke spoor en het regionale spoor worden volgens Lageirse vooral veroorzaakt door de provincies. Die mogen de tarieven vaststellen bij een concessie op het regionale spoor. Directeur consumentenmarkt Erik Beenen van de NS pleitte zaterdag in het programma Kassa voor één tarief op het Nederlandse spoor. (NRC)