Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Zeker 37 doden bij aanslagen in Bagdad

bagdad. Bij bomexplosies in overwegend shi’itische wijken in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker 37 mensen om het leven gekomen. Het aantal aanslagen neemt de laatste maanden weer toe. De meeste worden toegeschreven aan sunnitische extremisten, met name van Al-Qaeda-in-Irak, die de bestaande sektarische tegenstellingen nog zouden willen aanwakkeren om een nieuwe burgeroorlog te ontketenen. Het was de derde dag deze maand dat meer dan 20 doden vielen bij aanslagen. Het dodental had nog hoger kunnen zijn: de autoriteiten slaagden erin tijdig twee in auto’s verborgen bommen te ontmantelen. (AP)

Vredesakkoord voor O-Congo in de maak

New York. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon reist 24 februari naar Ethiopië om een vredesakkoord te bezegelen voor Oost-Congo. Het akkoord zal naar verwachting worden ondertekend door Congo, Rwanda, Oeganda, Burundi, Angola, Congo-Brazzaville, Zuid-Afrika en Tanzania. Het vredesplan werd op 28 januari gepresenteerd op een top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. Oost-Congo kampt sinds vorig jaar mei met een opstand van de rebellenbeweging M23, die volgens een VN-rapport wordt ondersteund door Oeganda en Rwanda. M23 was zelf geen gesprekspartner in de onderhandelingen over het akkoord. (AFP)

Lieberman voor Israëlische rechter

jeruzalem. In Jeruzalem is gisteren het proces begonnen tegen de Israëlische ex-minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wegens fraude en misbruik van vertrouwen, waarvoor hij drie jaar cel kan krijgen. Lieberman, die vorig jaar in verband met de aanklacht aftrad, ontkent schuld. In ruil voor geheime informatie zou hij de Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland promotie hebben gegeven. Het proces gaat 25 april verder. (AFP)

Staking afgedwongen in onrustig Port Said

Port said. Duizenden betogers hebben gisteren met geweld een algemene staking afgedwongen in de Egyptische Suezkanaal-stad Port Said uit protest tegen wat ze „onrecht” van de zijde van de regering noemden. In Port Said is het onrustig sinds de terdoodveroordeling van 21 supporters van het plaatselijke voetbalteam wegens dodelijk geweldna een wedstrijd tegen een Kaireense ploeg in februari 2012. De doodvonnissen leidden vorige maand tot een opstand in de stad die werd neergeslagen, met 50 doden tot gevolg. Een avondklok is nog van kracht, maar wordt genegeerd. (AP)

Aanval op goudmijn in noord-Griekenland

Athene. Een veertigtal gemaskerde mensen heeft gisteren in Skouries, in het noorden van Griekenland, een goudmijn aangevallen en in brand gestoken. Volgens de politie beletten de aanvallers de brandweer op te treden. Twee bewakers bleven gekneveld achter, de overige tien vluchtten. Tegen de goudmijn, die nog niet in bedrijf is, bestaat fel protest op het schiereiland Halkidiki, waar Skouries ligt, wegens gevreesde milieuschade. (AP)