Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Mogelijk militairen naar Somalië

Den Haag. Nederland overweegt enkele militairen naar Somalië te sturen. Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) vrijdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. De trainingsmissie van de Europese Unie om de Somalische veiligheidstroepen te versterken is onlangs verlengd. Ze wordt verplaatste van buurland Oeganda naad de Somalische hoofdstad Mogadishu „zodra de veiligheidssituatie dit toelaat”. Nederland neemt op dit moment deel aan internationale missies die voor de kust van Somalië piraterij bestrijden. Ook dragen enkele Nederlandse trainers bij aan de opleiding van Afrikaanse militairen die onder meer optreden in Somalië. Westerse troepen vertrokken in 1993 uit Mogadishu na de dood van achttien militairen in de Somalische burgeroorlog. (NRC)

Weer directe lijn Brussel, Den Haag

Amsterdam. Den Haag en Brussel hebben vanaf vandaag weer een directe intercityverbinding met elkaar. De trein rijdt voorlopig twee keer per dag, en vanaf 11 maart acht keer. Het traject wordt afgelegd in twee uur en een kwartier. De intercity vervangt de Fyra tussen Amsterdam en Brussel. Deze reed sinds 17 januari niet meer vanwege problemen met de treinen van de Italiaanse producent Ansaldobreda. De intercity rijdt nog niet door naar Amsterdam. Reizigers uit Amsterdam met een kaartje naar België kunnen tot Rotterdam zonder toeslag gebruikmaken van de binnenlandse Fyra en daar overstappen. (Novum)

Giftige rook bij brand in Hoogerheide

Hoogerheide. Bij een brand in een staalconstructiebedrijf in het Noord-Brabantse Hoogerheide is zaterdag giftige rook vrijgekomen. Zo’n zevenhonderd omwonenden van het bedrijf werd geadviseerd hun ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven. Om 14.00 uur was de brand onder controle en het gevaar geweken. De brand brak om 10.00 uur uit in het bedrijf op een klein industrieterrein. De brandweer ontdekte dat er zinkpoeder aan het smeulen was. Als er deeltjes zinkpoeder in de rook komen, wordt die rook erg giftig. (Novum)

Winter kouder dan gemiddeld

Amsterdam. De huidige winter gaat de boeken in als kouder dan gemiddeld. Met een nieuwe vorstperiode in het vooruitzicht verwacht Meteoconsult uit te komen op een gemiddelde temperatuur van 3 graden, bijna een halve graad lager dan normaal. De winters van 2009, 2010 en 2011 waren volgens de weerdienst ook al kouder dan gemiddeld. (Novum)

Treinen stilgelegd om verdacht pakketje

Amsterdam. Het treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk heeft gisterochtend tussen tien uur en half twaalf korte tijd stilgelegen na de vondst van een verdacht pakketje op station Sloterdijk. Na onderzoek bleek het om een gewone aktetas te gaan, meldde de politie. (Novum)