Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

Kijken: een moslim met een groot hart voor zwerfhonden

De 55-jarige Mohammad Azmi heeft zijn leven gewijd aan de opvang en verzorging van zwerfhonden in Maleisië. Op zichzelf is daar misschien weinig bijzonders aan -welke stad of land heeft er geen katten-/hondenvrouwtjes - maar Azmi is moslim. En in de islam worden honden veelal als onrein gezien.

In het islamitische Maleisië waar ruim 60 procent van de bevolking moslim is en de islam de officiële godsdienst wordt Azmi, ook wel Pak Mie genoemd, dan ook regelmatig raar aangekeken. Het heeft zijn liefde voor de dieren echter allerminst verminderd. Azmi vindt dat honden de “beste vrienden zijn die iemand kan hebben”.

En dus besteedt Azmi, die er niet uitziet of hij het zelf al te breed heeft, al bijna twee decennia aan de opvang van honden. Sinds een jaar of tien zoekt hij ze samen met zijn vrouw ook actief op en haalt ze van straat. Want net als in veel andere landen worden straathonden vaak afgemaakt door de overheid. Al meer dan zeshonderd honden gaf hij een thuis, tot grote verwondering en bewondering van anderen.

Zoals de lokale imam Muhamed Baderudin Ahmad zegt:

“In onze samenleving zijn we geneigd zaken te interpreteren omdat we denken dat het zo zou moeten zijn. Maar iemand die Gods creaties helpt, dat is ook een nobele daad vanuit de islam gezien.”

Elke dag heeft Azmi maar liefst vijftig kilo rijst nodig om z’n honden te voeren. Dat kost hem dagelijks iets van 120 euro, een immens bedrag, gezien het feit dat het gemiddelde jaarinkomen in Maleisië ergens rond de tienduizend euro ligt. En dus slapen hij en zijn vrouw in hun auto.

De voormalige aannemer krijgt gelukkig ook nog wel wat donaties van andere dierenliefhebbers, die tegen de stroom in durven gaan. Een poelier geeft hem kippenafval, een rijstverkoper doneert rijst.

A Stray Hero from Hisyam on Vimeo.