Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Karikaturale droom over Afrika

Theater

Africa door NTGent. Gezien: 12/2 in Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee door Nederland en België tot en met 25/4. Inl: theaterafrica.be***

Gitzwart beschilderd danst de Vlaamse acteur Oscar Van Rompay een opzwepende dans. Hij stampt met zijn voeten op gele aarde en schudt ritmisch met zijn billen.

Voor de monoloog Africa trekken Van Rompay en schrijver en regisseur Peter Verhelst een blikje Afrikaanse romantiek open. Bamboeplanten en een golfplatenhut doemen op vanuit een mysterieuze groene mist. Een voice-over beschrijft een paradijselijk natuurlandschap. En op de achtergrond klinken trommels en krekels.

In deze prachtig vormgegeven ideaalwereld speelt Van Rompay vol overgave en spelplezier de Afrikaan die hij soms ook graag zou willen zijn. Zijn imitaties in Afrikaans Engels van onder meer een bedelaar, boer en dominee zijn daarbij overtuigend en vaak grappig. Maar het blijven natuurlijk geschminkte karikaturen en daar is Van Rompay zich ook pijnlijk bewust van.

Een letterlijk en figuurlijk koude douche rekent af met zijn Afrikaanse droom. Witgewassen en in jeans vertelt de acteur vervolgens over zijn daadwerkelijke ervaringen in Afrika. Hij blijkt enkele maanden per jaar in Kenia te verblijven en daar zelfs een kleine boomplantage te hebben, maar hij is er tot zijn grote teleurstelling toch steeds de blanke gebleven.

De verhalen en anekdotes geven een mooi beeld van het land. En roepen interessante vragen op over machtsverhoudingen, kolonialisme en ontwikkelingssamenwerking. Maar echt heel persoonlijk of diepgaand wordt het niet. De korte fragmentarische teksten van Verhelst stippen enkel aan.

Van Rompay vertelt ze ook licht verveeld en geïrriteerd en schopt daarbij gefrustreerd tegen het hele ‘Afrikadecor’ achter hem. Het is een kant van het verhaal die hij misschien liever niet met ons deelt.