Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Justitie verdenkt nog vier managers SNS

Het Openbaar Ministerie heeft het fraudeonderzoek bij de vastgoeddivisie van bank en verzekeraar SNS Reaal uitgebreid. Na de arrestatie vorige week van voormalig directeur Buck Groenhof zijn opnieuw vier medewerkers van de vastgoedtak Property Finance als verdachten aangemerkt. Dit bevestigen bronnen rond het onderzoek.

Het gaat om interim-managers die de bank en verzekeraar vanaf 2009 inhuurde om de verlieslatende vastgoedactiviteiten van de bank af te bouwen: voormalig bestuursvoorzitter van FBS Hans A., een voormalig risicomanager van ING, Leo S., een voormalig manager bij ING, Peter W., en interim-manager Pieter G. Enkelen van hen werden vorige week al op non-actief gesteld door SNS.

De bank deed vorige week vrijdag aangifte tegen voormalig directeur Groenhof, die ermee instemt dat hij bij zijn volledige naam wordt genoemd. Hij en zijn assistente Angelique S. werden een week geleden gearresteerd op verdenking van omkoping, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hun woningen zijn doorzocht.

Het fraudeonderzoek van het OM zou zich richten op de hoge tarieven die door de bank en verzekeraar zijn betaald aan de interim-managers bij de vastgoedtak en met name de vergoedingen die de managers daarop onderling met elkaar verrekenden.

SNS betaalde directeur Groenhof niet rechtstreeks, maar via het adviesbureau Boer & Croon, dat een deel van zijn uurtarief opstreek. De andere interim-managers, allen door Groenhof bij de bank aangedragen, werden wel rechtstreeks betaald. Nu zou blijken dat enkelen van hen een deel van hun uurtarieven afstonden aan Groenhof. In de gevallen van onderlinge betalingen die het OM aantrof, zou het gaan om verevening- en verwijzingsvergoedingen. Ook zou een klein deel van de uurtarieven gaan naar een stichting waaraan enkele interim-managers zakelijk waren verbonden, Herstructureringsfonds Nederland. De hoogte van de tarieven die de interim-managers kregen betaald, zijn goedgekeurd door de directie van de vastgoeddivisie van de bank. Ook De Nederlandsche Bank zou van de hoogte van de uurtarieven van de interim-managers op de hoogte zijn. Niet bekend was dat zij onderling een deel van de tarieven met elkaar verrekenden.

SNS Reaal werd op 1 februari genationaliseerd, nadat als gevolg van de vastgoedverliezen ook de rest van het bedrijf dreigde om te vallen.