Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Julio Poch probeert rechters te overtuigen: schande dat ik hier zit

Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank. Hij staat net als zeven anderen terecht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de beruchte vluchten des doods. Foto ANP / Leandro Teysseire

Julio Poch heeft de rechter in Buenos Aires zoals verwacht verteld dat hij onschuldig is. Hij zou helemaal niet in staat zijn geweest passagiersvliegtuigen te besturen die ten tijde van de militaire junta in Argentinië werden gebruikt voor dodenvluchten. Poch zei dat hij zodoende geen mensenrechten heeft geschonden en dat juist zijn rechten geweld wordt aangedaan.

De NOS meldt dat de Nederlands-Argentijnse piloot een strijdbare indruk maakte. De frustratie bij Poch over zijn inmiddels drieënhalf jaar durende voorarrest was duidelijk merkbaar.

De 60-jarige Poch zei het een schande te vinden dat hij in de rechtbank moet verschijnen voor vermeende betrokkenheid bij de dodenvluchten tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) van Jorge Videla. Hij kwam in de problemen toen oud-collega’s meenden dat hij had gezegd piloot te zijn geweest tijdens dodenvluchten. Maar Poch beweert vandaag dat zijn woorden verkeerd zijn uitgelegd en hij er nooit “in de eerste persoon” over gesproken heeft.

“Ik vind het heel moeilijk dat ik voor de rechter moet staan en moet vechten voor mijn leven. Terwijl ik nooit iets fout heb gedaan. Het is ongelooflijk dat ik ben beschuldigd van dit soort criminele daden. Dat heeft echt niets met mij te maken.” – Julio Poch gisteravond in Brandpunt.

Volgens Nu.nl verklaarde Poch vandaag dat jij van 1973 tot 1980 bij de marine zat, maar slechts getraind werd om gevechtstoestellen te besturen. Het proces, waarin zeventig militairen terecht staan, draait om marine-opleidingscentrum ESMA waar tegnstanders van Jorge Videla werden gevangengezet en gemarteld. Poch zegt echter nooit op het terrein geweest te zijn.

Bewijs

De oud-piloot trekt volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops ongeveer drieënhalf uur uit om de rechters aan het begin van het proces al duidelijk te maken dat hij onterecht vastzit. Volgens de raadsman komt zijn cliënt met bewijzen van zijn onschuld. Poch hoopt het proces in vrijheid te kunnen afwachten.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) steunt een verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van Transavia-piloot Julio Poch op humanitaire gronden. “In 2009 had men nog volledig vertrouwen in de Argentijnse rechtsgang. Nu kennelijk niet meer”, aldus juridisch redacteur Marcel Haenen van NRC, die de steun van Timmermans “heel opmerkelijk” noemt.