Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Intercity tussen Den Haag en Brussel vervangt uitgevallen Fyra

De internationale Fyratreinstellen blijven waarschijnlijk voorlopig staan op het rangeerterrein in Watergraafsmeer.
De internationale Fyratreinstellen blijven waarschijnlijk voorlopig staan op het rangeerterrein in Watergraafsmeer. Foto ANP / Bram van de Biezen

Den Haag Holland Spoor en Brussel zijn na het uitvallen van de internationale Fyraverbinding vanaf vandaag weer verbonden met een directe intercityverbinding. De trein rijdt voorlopig twee keer per dag, maar vanaf 11 maart acht keer.

Het traject wordt nu afgelegd in twee uur en een kwartier. Deze tijdelijke trein vervangt de Fyra tussen Amsterdam en Brussel, die sinds 17 januari niet meer rijdt vanwege problemen met de treinen van de Italiaanse producent Ansaldobreda.

De intercity, die net als de voormalige Beneluxtrein over het ‘klassieke’ spoor rijdt, rijdt voorlopig niet door naar Amsterdam. Reizigers uit de hoofdstad met een kaartje voor de tijdelijke verbinding naar België kunnen tot Rotterdam toeslagvrij gebruikmaken van de binnenlandse Fyra en daar overstappen. De binnenlandse verbinding van de Fyra, tussen Breda en Amsterdam, rijdt wel gewoon/ Voor de intercity Den Haag - Brussel geldt geen toeslag. In het weekend rijdt hij overigens in verband met werkzaamheden aan het Belgische spoor weer alleen tussen Den Haag en Antwerpen.

De Fyra reed pas sinds begin december

De Fyra reed sinds begin december, maar werd na een reeks technische problemen stilgezet. De NS en de Belgische NMBS hebben de Italiaanse fabrikant Ansaldobreda in gebreke gesteld. De fabrikant heeft drie maanden de tijd gekregen om de problemen te verhelpen.

De tijdelijke intercity blijft rijden totdat NS en NMBS de Fyra-treinen weer veilig en betrouwbaar in kunnen zetten.