Dit is een artikel uit het NRC-archief

Skiën

Hirscher redt met titel op slalom de Oostenrijkse eer

Marcel Hirscher bewees gisteren dat hij tegen grote druk bestand is. De skiër won de wereldtitel waarop heel Oostenrijk had gerekend: die op de slalom, zijn specialisme en het afsluitende onderdeel van de WK in Schladming.

Zo eenvoudig als het leek was het niet gegaan, erkende Hirscher na afloop. Hij oogde koel, maar was flink zenuwachtig geweest. „Vanwege die grote druk was het een zware wedstrijd”, zei hij tegen persbureau AP.

Eenmaal op latten was alle twijfel snel verdwenen en skiede Hirscher in zijn vertrouwde, agressieve stijl naar de eerste individuele titel voor Oostenrijk in Schladming. Een natie was gerustgesteld.

De naam Hirscher gonsde door Oostenrijk nog voordat hij in Schladming een meter had geskied. De media meldde vorige week over zijn bericht op Facebook dat hij ook wel de super-G had willen skiën? Een verkapte aanval op nationale skibond?

Hirschers uiting werd flink opgeblazen en kreeg meer lading naarmate de Oostenrijkse resultaten tegenvielen. Wie er ook wereldkampioen werd, geen Oostenrijker. Ja, mede dankzij Hirscher won Oostenrijk als team goud, maar die discipline nemen de skiërs amper serieus.

De WK vorderden en de Oostenrijkse frustraties groeiden. Het skiland bij uitstek toonde respect voor de Amerikaan Ted Ligety, die met drie wereldtitels de man van de WK werd, maar geneerde zich voor de gemiste titels van de eigen helden. Zaterdag leek het eindelijk te lukken op de slalom bij de vrouwen, maar Manuela Kirchgasser werd op de valreep afgetroefd door het 17-jarige Amerikaanse talent Mikaela Shiffrin.

Dus was de laatste hoop gevestigd op de 23-jarige skiër met een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader, die hem altijd terzijde staat. En Hirscher maakte zijn faam als slalomspecialist met de beste techniek volledig waar. Hij slingerde in de eerste run als snelste langs alle poortjes, waarna Hirscher in de tweede run zijn voorsprong de Duitser Felix Neureuther (zilver) en zijn landgenoot Mario Matt (brons) koel en berekend consolideerde.

Daarna volgde de ontlading. Als een kikker sprong Hirscher door de finishruimte in Schladming. Hij wilde weten dat hij gewonnen had. En met hem de 35.000 toeschouwers, die minstens zo opgelucht leken.