Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Herenigd Bloc Party in topvorm

Pop

Bloc Party. Gehoord: 15/2 Melkweg Max, Amsterdam.****

Vrijdagavond, in een volle Melkweg/Max in Amsterdam, kwam Bloc Party het podium op, sjorde de gitaren om en nam het publiek in een houdgreep die anderhalf uur niet verslapte. De groep uit Londen rond voorman Kele Okereke liet de akkoorden gieren, de drums galopperen, stemmen janken.

Bloc Party benadert de erfenis van Britpop op een dwarse manier: hun liedjes zijn niet soepel mee te zingen, maar worden voortgejaagd door de roffels van drummer Matt Tong, die schakelt tussen punk, disco en de kletterritmes van drum ‘n’ bass. De grillige toevoegingen van gitarist Russell Lissack lijken steeds in competitie met de zangstem van Okereke wie het hoogst en ijselijkst kan klinken.

Het geluidsbeeld zit vol uitweidingen en decoraties. Ondanks het gebrek aan ademruimte heeft Bloc Party een geslaagd effect, dankzij precisie in de dosering.

De in 2003 opgerichte band was vrijdagavond in topvorm. De pauze die de groep vanaf 2009 in haar carrière had ingelast, leek te leiden tot een definitieve breuk. Maar toen afgelopen herfst toch een nieuwe, vierde cd verscheen, Four, bleek de samenwerking juist hechter. Opvallend was de vrolijke presentatie op het podium. Okereke, in het verleden nogal humeurig, gedroeg zich losjes, danste met grote stappen over het toneel en was joviaal tegen de andere bandleden.

Toen de toegift begon, kondigde hij die aan als ‘ronde twee’, alsof het een bokswedstrijd betrof. En voort ging het, met hits als Helicopter en This Modern Love, voortjakkerend voor een zaal die zich al lang had overgegeven.