Henk Krol doet Gay Krant van de hand

Den Haag, 5 februari 2013 50Plus fractievoorzitter Henk Krol Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto : Martijn Beekman/ANP
Den Haag, 5 februari 2013 50Plus fractievoorzitter Henk Krol Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto : Martijn Beekman/ANP Henk Krol tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De fractievoorzitter van 50Plus heeft besloten zijn zakelijke belangen in de Gay Krant op te geven. Foto ANP / Martijn Beekman

Henk Krol doet zijn belang in de Gay Krant over aan de stichting Vrienden van de Gay Krant, dat laat de Gay Krant vandaag weten. Reden is dat Krol nu fractievoorzitter is van 50Plus in de Tweede Kamer.

De aandelen van Krol worden vervolgens door de stichting verkocht aan belangstellenden. Zij krijgen hiermee invloed op het tijdschrift. Bijkomend voordeel is dat de liquiditeitspositie van het bedrijf kan worden verbeterd. Partijvoorzitter Willem Holthuizen van 50Plus eiste onlangs dat Krol zijn zakelijke belangen op afstand zou zetten na een publicatie van het AD ruim een week geleden over vermeende belangenverstrengeling.

Administratie 50Plus grote janboel

De krant schreef dat de administratie van 50Plus een ‘grote janboel’ is en dat Krols bedrijven zaken doen met zijn eigen partij. Zo huurt de partij kantoorruimte bij een onderneming waarvan Krol directeur en bestuurder is. De oud-hoofdredacteur en oprichter van de Gay Krant in 1979 reageerde toen dat hij niets “onoorbaars” heeft gedaan.

Niettemin wil de partijleider de banden met zijn bedrijven kennelijk doorsnijden. De Stichting Vrienden van de Gay Krant werd in 1983 opgericht en heeft als doel de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Nederland te bevorderen.