Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Gouden Beer voor geëngageerd Roemeens drama

Het Roemeense familiedrama Child’s Pose van Calin Peter Netzer heeft de Gouden Beer van het filmfestival van Berlijn gewonnen.

De film is een nieuwe bekroning voor de Roemeense arthousefilm die in het afgelopen decennium op grote waardering kon rekenen op internationale filmfestivals, hoewel de films in eigen land vaak geen publieksmagneten zijn. In Child’s Pose stelt een welgestelde vrouw in Boekarest alles in het werk om haar zoon uit handen van justitie te houden, als hij bij een verkeersongeluk een kind doodrijdt. Dat blijkt in een samenleving als de Roemeense geen geweldig groot probleem te zijn. Het is aanvaard dat voor de elite andere regels gelden dan voor het gros van de bevolking. Maar de vrouw ontwikkelt niettemin mededogen met de familie van eenvoudige komaf die hun kind hebben verloren.

De Jury Grand Prix (de tweede prijs) en de prijs voor beste acteur ging naar het Bosnische An Episode in the Life of an Iron Picker van Danis Tanovic. De film volgt een Romagezin, dat leeft in bittere armoede en waarvan de vrouw een levensreddende operatie moet ondergaan. Ziekenhuizen sturen haar weg, omdat ze geen geld en geen verzekering heeft. Regisseur Tanovic liet het betrokken gezin de hemeltergende gang van zaken zelf naspelen, wat ze met grote overtuigingskracht doen.

In een jury kunnen ook altijd gekke dingen gebeuren. Dat blijkt uit de prijs voor beste regie die de Amerikaan David Gordon Green kreeg voor Prince Avalanche, een goedgemaakte komedie over twee wegwerkers met liefdesproblemen, maar wel een remake van een origineel uit IJsland. Ondertussen blijven regisseurs met meer eigen ideeën en die meer risico’s nemen met lege handen achter.

Paulina García kreeg de prijs voor beste actrice voor haar titelrol in het Chileense Gloria, over een gescheiden zestiger die erop uitgaat om nog wat van haar seks- en liefdesleven te maken. De Iraanse regisseur Jafar Panahi kreeg de prijs voor beste scenario voor zijn onder moeilijke omstandigheden gemaakte Pardé.