Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Volleybal

Gooi eens een heertje in het zand

Iemand als Carl Schuhmann komt er nooit meer. Hij was de eerste sportman die op de moderne Olympische Spelen, in 1896, met worstelen de gouden medaille won. Deze Duitser, goudsmid van beroep, was maar 159 centimeter hoog, wat hij compenseerde met een martiale snor. Hij versloeg in Athene zijn vier grotere concurrenten; in de finale de Griek Georgios Tsitas, al duurde dat wel even. Na veertig minuten gesjor werd de wedstrijd onderbroken. Het was al te donker. De volgende ochtend vloerde Schuhmann zijn tegenstander.

Worstelen, dat er altijd bij heeft gehoord, wordt als het aan het IOC-bestuur ligt uit het vaste programma van de Spelen geschrapt. Voor de voorzitter van de internationale worstelbond was dat voornemen reden om zijn functie zaterdag neer te leggen. Waarom moet worstelen weg? Te weinig publiek, te weinig spektakel, te weinig sexy? Dat laatste, volgens de 75-jarige Bert Kops, oud-worstelaar. De IOC-regenten kijken zeker liever naar beachvolleybal, zei hij in deze krant. „Die vrouwen, dat vinden die IOC-heertjes natuurlijk prachtig.”

Het zou kunnen. Heertjes zijn ook maar mannen. Laten zij dan eens gaan kijken naar Jessica Blaszka, die als het grootste worsteltalent van Nederland geldt. NOC*NSF heeft deze 20-jarige Limburgse de status van topsporter toegekend. Dat betekent: geld. Wie weet kan zij de eerste worstelmedaille uit de geschiedenis voor Nederland binnenhalen.

Dat moet dan in Rio de Janeiro, 2016, gebeuren, vermoedelijk de laatste keer dat worstelen op de olympische kalender staat. Veel kans hebben vrouwen niet gehad; voor hen staat deze discipline pas sinds 2000 op het programma.

Carl Schuhmann won in 1896 vier gouden medailles; drie met turnen. Hij deed ook mee aan gewichtheffen en atletiek. Dat zou iets voor Jessica Blaszka kunnen zijn: multifunctioneel topsport bedrijven. Zich eerst naar een medaille worstelen en dan met beachvolleybal het publiek verlekkeren. Daarna: wat heertjes op het strand van Rio werpen.