Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

G20: belastingontwijking aanpakken

De G20 wil belastingontwijking via fiscale vluchtroutes door multinationals aanpakken. In een communiqué dat dit weekend tijdens een top in Moskou werd gepresenteerd, gaf de club van de 19 grootste industrielanden plus de Europese Unie aan „vastberaden” te zijn maatregelen te nemen.

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste krachten achter de voorgenomen aanpak. „Multinationals mogen niet van globalisering gebruik maken om hun belasting op een oneerlijke manier te verlagen”, zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in Moskou. De drie landen zullen elk een werkgroep leiden die specifieke problemen van fiscale vluchtroutes onderzoekt.

De focus op belastingontwijking volgt op internationale ophef over onder meer Starbucks. Eind vorig jaar bleek dat de koffieketen in het Verenigd Koninkrijk sinds 1998 bij een omzet van meer dan 3 miljard pond maar 8,6 miljoen pond inkomstenbelasting betaalde. Het wist de belasting onder meer te drukken door van een holdingmaatschappij in Nederland gebruik te maken.

Uit recent OESO-onderzoek blijkt dat veel multinationals aan hun belastingplicht ontkomen door winsten via fiscale constructies te verschuiven van het ene naar het andere land. De G20 sprak af te wachten op een actieplan van die OESO en zal naar verwachting in juli nadere maatregelen presenteren.

De gevolgen voor Nederland zijn nog onduidelijk. Nederland speelt een belangrijke rol in de fiscale constructies die veel multinationals, zoals Google en Starbucks, gebruiken om minder belasting te betalen. Vanwege de Nederlandse fiscale regels en verdragen met meer dan 90 landen is het voor bedrijven aantrekkelijk royalties en licentierechten via Nederland te laten lopen. Ook kent Nederland een deelnemingsvrijstelling waardoor hier gevestigde ondernemingen geen winstbelasting betalen over buitenlandse dochters. De Tweede Kamer nam vorige week een motie aan waarin gesteld wordt dat Nederland geen belastingparadijs is.