Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Filmpje // Vandaag villen we een wolf (en dat duurt 7 uur)

‘Met Emily Graslie, ik ben onderweg om bij u een wolf op te pikken.” Graslie – nerdy bril en meestal een bloem in het haar – is vrijwilliger bij het zoölogisch museum van de universiteit van Montana en heeft sinds de jaarwisseling een eigen videoserie op YouTube, The Brain Scoop. Daarin laat ze bijzondere gebeurtenissen en objecten zien uit het museum. Zoals onlangs de verzameling vreemde gedrochten op sterk water, die wegens ruimtegebrek op de zolder van het museum staat.

„Een wolf krijgen we niet elke dag, en zeker geen hele”, merkt Graslie droog op. Het gaat om een doodgereden exemplaar waar het museum over is gebeld. Het blijkt een prachtig en groot beest te zijn en Graslie is in de wolken.

Ze heeft het verhaal over de wolf in drieën geknipt. Na een deel over het ophalen volgt het opensnijden. Dit deel begint met waarschuwingen voor tere zielen en zwakke magen. De wolf gaat open en de camera zit er bovenop, terwijl Emily commentaar geeft. Over vergunningen, overdraagbare ziekten en veiligheidsmaatregelen. Over de vlo die de diepvriezer blijkt te hebben overleefd. Over de dikte van de vacht en hoe moeilijk het is precies door de huid te snijden en niet verder. „Anders krijg je bloed en dat hoef ik niet, zo vroeg op de ochtend.”

Het is een fascinerende anatomische les met vaart en humor. Graslie vergelijkt de inwendige verwondingen aan de ene kant met de ongeschonden andere kant van het beest. Gedenkwaardig is het moment dat ze de penis van de wolf afsnijdt en demonstreert hoe die werkt in het bijzijn van twee mannelijke collega’s.

Graslie en haar helpers weten de vacht als een trui uit te trekken over de kop van de wolf. Maar het lijkt makkelijker dan het was. In een derde video vertelt Graslie dat het villen van de wolf, samengevat in een kwartier, in werkelijkheid zeven uur duurde.

Kijk het filmpje terug op nrc.nl/wetenschap