Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Feesten op Koninginnedag gaan ondanks troonwissel gewoon door

Bij de Dokkumer Vlaggen Centrale wordt hard gewerkt aan een speciale gedenkvlag in verband met de troonopvolging door prins Willem-Alexander. Op 30 april, Koninginnedag, zal koningin Beatrix worden opgevolgd door haar zoon. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Vrijwel alle festiviteiten die gepland stonden voor Koninginnedag gaan gewoon door. Vanavond kwam de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bijeen, en slechts tien van de vierhonderd gemeenten wijken af van het eerder opgestelde programma. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan persdienst Novum.

Sommige oranjeverenigingen vreesden dat door de troonswisseling op 30 april hun Koninginnedagviering in het water zou vallen. Er gingen stemmen op om de festiviteiten te verplaatsen naar 27 april, de datum waarom voortaan Koningsdag wordt gevierd.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vond dit geen goed idee. Hij was bang dat er dan te veel mensen naar de hoofdstad zouden komen.