Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Er vliegen aapjes over het publiek’

Willemijn Verkaik (37) had haar Broadway-debuut in de rol van Elphaba, de groene heks in de musical Wicked.

Willemijn Verkaik als de heks Elphaba
Willemijn Verkaik als de heks Elphaba Foto Roy Beusker

„Het ging hartstikke goed, geloof ik. De reacties van de collega’s en het publiek waren heel positief. Maar ik was veel zenuwachtiger dan normaal. Ik realiseerde me heel goed dat dit mijn Broadway-debuut was, en dat zette me hevig onder spanning. Hopelijk komt er een moment waarop ik die rol heel gewoon – tussen aanhalingstekens – kan spelen. Voor mij was dit de eerste voorstelling, terwijl het voor de rest van de cast natuurlijk de zoveelste was. Al leefden ze allemaal wel met me mee; ik kreeg veel aardige kaartjes waarop mij succes werd gewenst.

„Nee, een premièreavond was het verder niet. Ik zal in de Amerikaanse media geen recensies krijgen. Vergeet niet dat Wicked hier in New York al tien jaar lang loopt; daar zijn dus al heel wat tussentijdse wisselingen geweest. Met mij is afgesproken dat ik hier vier maanden sta, acht keer per week, tot eind mei. En dan neem ik afscheid van Elphaba, na de rol drieënhalf jaar in Duitsland gespeeld te hebben en ruim een jaar in het Circustheater in Scheveningen – vijf jaar in totaal. De producenten hebben mij gegund dat ik die vijf jaar op Broadway mocht afsluiten, dat vind ik heel bijzonder. Hierna hoop ik mezelf uiteraard ook nog in andere rollen, in andere shows, te bewijzen.

„In veel opzichten is Wicked hier net weer een beetje anders dan ik gewend was. Het podium is wat voller, er vliegen aapjes over het publiek heen, en de bezem van de heks komt van een andere kant op. En verder is het nu uiteraard in het Engels. Zodra de muziek begint, komt bij mij al gauw de Duitse tekst naar boven – dat was voor mij nu eenmaal de eerste versie. Ik moet me dus extra concentreren om niet in de verkeerde taal in te zetten. Afkloppen.”

‘Wicked’ in het Gershwin Theatre, 222 West 51st, New York. Inl: www.wickedthemusical.com