Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Een optrekje uit de printer

Printen // een huis 3D-printer

universearchitecture.com

Het is al tamelijk gewoon om schoenen en vazen te laten maken door een 3D-printer. Maar een compleet gebouw printen, dat is nog nooit gedaan. Daar wil Janjaap Ruijssenaars verandering in brengen. Hij werkt nu aan het ontwerp voor het Landscape House, dat het eerste geprinte gebouw ter wereld moet worden. Het gebouw krijgt de vorm van een soort Möbiusband, een gekromde wiskundige figuur die geen onder- of bovenkant en geen buiten- of binnenkant heeft. Vloeren worden in het Landscape House geleidelijk plafond en vice versa.

Het ontwerp begon als een prijsvraag voor jonge architecten om een huis te ontwerpen aan de kust van Ierland. Ruijssenaars won de prijsvraag niet, maar ging verder met het ontwerp. Tijdens de perfectionering kwam het idee op om het ongebruikelijke huis ook op ongebruikelijke manier te bouwen. „Een gebouw dat een continuüm is, vraagt om een continue, naadloze bouwwijze”, zegt Ruijssenaars.

Hij maakte met een 3D-printer eerder al een klein model van het huis, van aardappelzetmeel. Voor de echte bouw willen ze gebruikmaken van de kolossale printer van de Italiaanse technicus Enrico Dini. „De printer moet dan stukken van 6 bij 9 meter en twee verdiepingen hoog printen waarna hij op locatie verplaatst wordt en een nieuw stuk print”, zegt Ruijssenaars. Het huis moet in 2014 af zijn.